Fandata
De Bibliografie van het Fantastische.
Laat je verbazen! Je zult versteld staan van alles wat deze website te bieden heeft. Fandata.nl is een website met een continu groeiende database gevuld met Fantastiek in het Nederlandse taalgebied. Waarom? Sciencefiction, Fantasy en Horror prikkelt de verbeelding oneindig; het is niet gebonden aan onze kennis van de wereld om ons heen. Dat is wat het team van Fandata verbindt. Al meer dan 40 jaar verzamelen we informatie rondom Fantastiek. Er blijft nog veel te ontdekken en onderzoeken op dit gebied. Dagelijks zijn we actief met het aanvullen van informatie.
In Fandata kun je alle gegevens vrijblijvend doorzoeken. Verdwaal in de verhalen van Bertus Aafjes tot Roger Zelazny. Ontdek de werelden van Aardzee tot de Saga’s van de Wisselaars.
Heb jij ook een grote voorliefde voor Fantastiek? Dan zijn wij op zoek naar jou!
• Fandata team: We zoeken uitbreiding van het Fandata team. Wil je meewerken aan het verzamelen en het controleren van gegevens? Neem contact met ons op, via de contactgegevens.
• Fandata-donateur: Om de site te verbeteren zijn we op zoek naar donateurs. Wil je doneren? Neem contact met ons op, via de contactgegevens.
In Fandata kun je alle gegevens vrijblijvend doorzoeken. Verdwaal in de verhalen van Bertus Aafjes tot Roger Zelazny. Ontdek de werelden van Aardzee tot de Saga’s van de Wisselaars.
Heb jij ook een grote voorliefde voor Fantastiek? Dan zijn wij op zoek naar jou!
• Fandata team: We zoeken uitbreiding van het Fandata team. Wil je meewerken aan het verzamelen en het controleren van gegevens? Neem contact met ons op, via de contactgegevens.
• Fandata-donateur: Om de site te verbeteren zijn we op zoek naar donateurs. Wil je doneren? Neem contact met ons op, via de contactgegevens.

Een recensie van Bang voor spoken? door Jos Lexmond
Samen met Hels Paradijs van Frank Roger (daar ben ik al 2/3 ver mee, qua lezen dan) kreeg ik tijdens Fantasticon IV, Bang voor Spoken? door Finn Audenaert in mijn handen gedrukt. Dat kwam aan. Twee gigantische polsenbrekers! Prachtige kwaliteit papier, dit exemplaar weegt alleen al 1120 gram, hou dat maar eens in de poezelige knuistjes tijdens het lezen, dat gaat je gegarandeerd opbreken op den duur! Gelukkig lees ik anthologieën, bundels en tijdschriften altijd gedoseerd, dus hooguit twee verhalen per avond, waarna ik dan weer over ga tot de roman die ik op dat moment onder handen heb. Dus… qua gewichtheffen was het te doen.
Prachtig initiatief van Poespa, nu al, nu ze nog niet eens zo heel erg lang nering doen. Pracht van een klus voor Finn Audenaert, van wie ik me al een tijdje afvraag, hoe het toch mogelijk is dat hij zoveel ballen tegelijk in de lucht houdt en dan toch zo voorkomend en attent reageert nog op, bijvoorbeeld, facebook. Petje af en een diepe buiging voor beiden. Welaan… dit gaat een lange recensie worden, dus ik ga snel beginnen om te kijken of deze verhalen me de stuipen op het lijf kunnen jagen, of misschien wel hikkend van de schrik en jankend van angst, om mijn moeder laten roepen! Het spookuur kan los!!!
Na de intrigerende inleiding van Finn Audenaert en het vermakelijke spookdiagram van Bruno Lowagie, kunnen we aan echte werk beginnen: De verhalen!
- Karel Smolders – Het huis dat zielen las (HO)
De opening van dit Bang voor Spoken? is eng prachtig. Een man gesloopt door zijn wederopbouw na een verkeersongeluk, koopt een verlopen huis. Allengs beleefd hij visioenen van geweld, angst en verdriet. Ik wist al dat Karel goede SF kan schrijven, maar hij staat ook zeker zijn mannetje op het gebied van Horror… goede Horror… Chapeau!!!
- Finn Audenaert – Haiku (Niet opgenomen)
- Tais Teng – De vuurjapon, een fabel van de Canarische Eilanden (FA)
Een waanzinnig verhaal van Tais Teng. Vertelling over het onhoudbaar houden van een vuurdemon en het verkrijgen van (tijdelijke) macht over haar, met behulp van zijn zus. Verhaal van de meester volgens zijn stramien: Breng je hoofdpersoon in een onmogelijke positie en zie het dan wel vanaf daar!
- F.P.G. Camerman – Wolkenzoon (SF)
Geweldig en origineel verhaal in de context van Spookverhalen voor deze bundel. Je kunt wel zeggen: Ghost in the Machine! Prachtig!!! Verscheen eerder in: Fantastische Vertellingen 50, uit 2019.
- Bruno Lowagie – De interventie (FA)
Meer dan mooi én kort verhaal over het verschil in perceptie. Wie is er nu dood?
- Martine Pauwels – De urn (FA)
Verhaal over wraak van de doden. Dode tante Monica wil wraak voor het doden van haar zoon door haar broer.
- Ruben De Baerdemaeker – Haiku (Niet opgenomen)
- Finn Audenaert – Spookloos (FA)
Vermakelijk verhaal over een Romeins spook dat zich moet inschrijven.
- Guido Eekhaut – De rivier (FA)
Meer dan intrigerend verhaal waarin Guido meer ongewis laat, dan dat hij oplost. Sterker nog… het gezicht aan de overkant brengt alleen nog maar meer vraagtekens. Of er spoken im frage zijn, is voer voor discussie. Als iemand wil openen?
- Laura Scheepers – De nevelheks (FA)
Prachtig verhaal over bijgeloof en de rol die het katholieke geloof speelde bij helse verbanningen. De ‘heks’ in dit verhaal is niemand anders dan een vrouw die alles weet over kruiden en hun toepassingen. Als spook weet ze haar kennis te verspreiden. Op een mooie manier verteld!
- Charles van Wettum – Huize Vhoo Khoezz (SF)
Dolle pret met dit verhaal! Ik zou het evenwel niet direct een spookverhaal noemen, maar de gang naar het waanzinnig mooie (en eigenlijk wel te verwachten) einde, wat dan wel via een spookhuis gaat! Meer dan leuk!!!
- Frank Roger – Veel liefs van de buren (HO)
Pracht van een verhaal met een nog mooier einde. Een man heeft een huis gekocht in het buiten, zonder buren. Maar ’s nachts lijkt het alsof de buren oneindig de liefde bedrijven. Ten einde raad, zoekt de man een oplossing. Een van de regen in de drup verhaal, maar o zo mooi. Een Frank Roger meer dan waardig! Eerder verschenen in: Holland SF 03 uit 2002.
- Jaap Boekestein – De laatste dans in Théâtre d’Obscure (HO)
Een meer dan prachtvol verhaal van Jaap Boekestein. Herkenbaar als dusdanig? Ja! Jaap schrijft prachtig. Sensueel! Levend en toch dood. Levend én dan dood. Hij vraagt erom? Jazeker, doet hij dat! Maar… hij vraagt er ook wat voor terug, jawel! Lees! Huiver!!!
- Bruno Lowagie – Seance (FA)
Leuk verhaal! Het verhaalt over drie jonge Belgische stellen, die kamperen in het Andalusische gebergte en bij een kampvuur met een Ouija-bord spelen. De antwoorden die dat bord geeft, zijn meestal niet de antwoorden die je wilt krijgen!
- Ruben De Baerdemaeker – Haiku (Niet opgenomen)
- Eveline van Dienst – Sp(r)ookjes (FA)
Een ietwat flauw verhaal, waarin als bedtijdverhaal uit de Spookjes van Glimm voorgelezen wordt aan twee jonge, en rondzwevende, spookjes.
- Finn Audenaert – Feel bad (HO)
Wat begint als een schrijfweekend in Slot ten Doorn voor een zestal meiden, slaat allengs om in een regelrechte horror. Mooi geschreven, al vond ik het eerste deel misschien wel wat lang duren, maar… het laatste deel maakt het dan weer meer dan goed!
- Liesbeth Jochemsen – De hond in de pot (geen)
Al eerder een verhaal in die strekking gelezen, maar kan er, helaas, geen Fantastiek, dan wel spookverhaal in herkennen.
- Luc Vos – Niet voor mij (FA)
Een man en een vrouw, en… Ultrakort, maar sterk verhaal!
- Bruno Lowagie – Kattenkwaad (HO)
Alweer een zeer kort verhaal met spraakverwarring en een misverstand, maar… het komt vanzelf goed. Nou ja, goed… Leuk gedaan!
- Finn Audenaert – Haiku (niet opgenomen)
- Tim Therry – Opa Keelschors (FA)
Prachtig verhaal met een mooie oplossing én een toch wel verrassend einde. Als opa dood gevonden wordt, komen twee neven een inventarisatie houden van de inhoud van de bungalow.
- S. Stepanovic / Rose N Storm – De legende van Zmeu (HO)
Fragment uit Darkfalls. Waarom een een fragment uit een boek (blijkbaar) hier is opgenomen is me een raadsel. Ok het beschrijft een Fantastieke scene, maar dat is het enige wat er is. Geen verhaal, geen plot!
- Luc Geeraert – Hart en ziel (HO)
Een man, opgesloten in een pijp, is al jaren vermist. Zijn vrienden onderhouden een altaar om hem te gedenken, maar na vijfentwintig jaar… Doodeng verhaal van een, soortement, locked-in syndroom! Verscheen eerder in: Weg uit 2017.
- Laura Scheepers – Wraak (FA)
Pracht van een spookverhaal! Klassiek zou ik het welhaast willen noemen. Een vrouw erft van haar tante een boerderij in Twente. Haar hebberige en luie vriend wil dat ze het verkoopt om van de opbrengst te kunnen leven. Ze verbreekt de verhouding, maar de vriend laat niet los en begint haar te stalken.
- Ruben De Baerdemaeker – Haiku (niet opgenomen)
- Mike Jansen – De poppenspeler van Durestad (HO)
Een poppenspeler, met zijn zwakzinnige zoon op weg naar Duitsland, komen aan bij Durestad. De poppenspeler installeert zich, waarop de marktleider verschijnt en een groot bedrag aan heffing eist. Aan het einde van de dag, wordt de marktleider half verslonden gevonden. Whodunit! Verhaal van beïnvloeding, bezetenheid en vraatzucht!
- Marceline de Waard – Het spook met de rode haren (SF)
Verhaal van twee would-be geliefden, die bij een excursie aan een Ierse ruïne een robbertje met de tijd spelen en de gebeurtenissen in 1651 herschrijven. Goed verteld!!!
- Finn Audenaert – De strijd beslecht (FA)
Een atypisch verhaal verhaal voor deze anthologie, evenwel toch een mooi vertelde legende uit de Keltische mythologie. Een link naar spookvertellingen zie ik niet zo direct, maar de krijgers kunnen beiden natuurlijk geesten zijn.
- Johan Klein Haneveld – Het Tasmaanse spook (FA)
Mooi verteld verhaal over de jacht op de laatste Tasmaanse tijger. Om alle mogelijkheden uit te sluiten heeft het gezelschap, buiten de organisatie om, een cameraman en een medium aangetrokken. De cameraman is sceptisch over het medium. De groep trekt de jungle in. Het verhaal is schatplichtig aan het monster van Loch Ness en dergelijke verhalen.
- Bruno Lowagie – De ballade van Sarah Winchester en haar huis (gedicht)
- Frank Beckers – Haiku (Niet opgenomen)
- Hervé Suys – De beschermeling (FA)
Een ietwat vreemd, edoch boeiend verhaal. Een man met een hoge positie, keert terug naar zijn geboortegrond. Om wat te doen?
- Katrien Ricart – Koud marmer (FA)
Een belofte aan zijn vrouw kon hij, door zijn slappe houding, niet meer nakomen. Ze was bijgezet in het columbarium van het kerkhof en sindsdien spookte ze bij hem. Er zat maar één ding op. Apart verhaal!
- Karel Smolders – Ghost with the wind (FA)
Normaal gesproken kunnen ze een spook de pis niet lauw maken, maar nu, in het slot van Bartholomeus, wordt het hem te gortig. Leuk geschreven in de vorm van een interview.
- Ruben De Baerdemaer – Haiku (niet opgenomen)
- Frank Beckers – Waarom grote mensen geen spoken zien (FA)
Voor volwassenen lijkt het me een geruststelling, maar mensen, ouder dan twaalf, zien geen spoken meer. Zijn eigen spookje, Dookje, kwam afscheid nemen de avond voordat hij twaalf werd.
- Finn Audenaert – Poetsman (FA)
Een spook woont al jaren in het huis van Lea en Alfons, maar weigert toe te geven (of weet het gewoonweg niet) dat hij een spook is.
- Bruno Lowagie – Dode mensen (FA)
Twee vriendinnen in een vakantiehuisje in de Ardennen. In een gesprek onder het genot van een fijn flesje wijn, komt het gesprek op spoken. Light version van The sixth sense, de film met Bruce Willis, waarin een klein kereltje zegt: “I see dead people”.
- Isabelle Plomteux – Amenophis Steketee (FA)
Een luitenant is een meter of tien naar beneden gevallen en heeft hoogstwaarschijnlijk zijn rechterbeen verbrijzeld. In, zo denkt hij, zijn koortsdromen, wordt hij lastig gevallen door een dwerg. Mooi verhaal! Eerder verschenen in: Ganymedes 21 uit 2021
- Ruben De Baerdemaeker – De waarzegster (FA)
Een ouderwets circus in de stad met, inderdaad, een waarzegster. Een waarzegster die communiceert met geesten uit het verleden. Haar bekendheid overtreft op een gegeven moment die van het circus. Mooi verteld!
- Peter De Backer – Twee spoken (FA)
Een ietwat kinderlijk aanvoelend, maar toch aandoenlijk verhaal. Het gezin wordt nogal gedomineerd door de vader. Twee spoken willen er wel wat aan doen.
- Luc Vos – Verandering (FA)
Een spook en ook God, kunnen het niet verkroppen dat de mens geen ontzag meer voor hen op kan brengen. Leuk bedacht!!!
- Bruno Lowagie – Schrijnwerk (FA)
Heel erg leuk, en heel erg kort, verhaal over een man die gebroken heeft met zijn vrienden. Hij heeft een vriend bij hem uitgenodigd om het resultaat te laten zien. Dolle Pret!!!
- Finn Audenaert – De melomaan en de vloek (FA)
Fascinerend verhaal over een componist die jaarlijks een concert moet geven met een duizendkoppig orkest van criminelen en moordenaars, maar telkens gaan die uitvoeringen verkeerd. De vloek van Apollo!
- Eddy C. Bertin & Brenda Bertin – Geestesoproeping (HO)
Een verhaal van de Vlaamse grootmeester van het horrorverhaal en zijn dochter, mocht zeker niet ontbreken in deze grandioze anthologie! Het idee van dit verhaal kwam van zijn achtjarige dochter Brenda. Eddy hoefde niets anders te doen dan het verhaal te herschrijven, wat hij deed in slechts één avond. Het resultaat… een prachtige afsluiter van de verhalensectie én… het herlezen dubbel en dwars waard!!!
Gevolgd door Spooky Songs een essay van Patrick Van de Wiele en een heel lange essay, 246 pagina’s maar liefst van Finn Audenaert, getiteld: Het gouden tijdperk van het spookverhaal in de Angelsaksische landen. Helaas moet ik vertellen dat ik, met pijn in het hart, beiden voor dit moment, overgeslagen heb. De reden is vrij simpel. Geen tijd. Er staan nog behoorlijk wat recensies, waaronder ‘Hels paradijs’ van Frank Roger (ook al zo’n dikke pil) te schrijven en daar gaat al mijn tijd in zitten. Ik schrijf ze evenwel op voor later.
Al met al is Bang voor Spoken? een meer dan geweldige anthologie met verhalen, die variëren van leuk tot geweldig en alles wat er maar tussen zit. Eerlijk gezegd hadden de haiku’s van mij niet gehoeven, maar ook daar zullen ongetwijfeld liefhebbers voor zijn, dus lekker laten staan. Wat mij betreft is het nu wachten op een Bang voor Spoken? uit het Engelse taalgebied, iets waar Finn (zoveel had ik er wel van gezien) ons lekker mee gemaakt heeft in zijn essay! Spookverhalen, dan wel Ghost Tales… ze komen toch ook oorspronkelijk uit Engeland, nietwaar?
Hoe dan ook… ik ben prima vermaakt! Doe maar nog wat meer!!!
Prachtig initiatief van Poespa, nu al, nu ze nog niet eens zo heel erg lang nering doen. Pracht van een klus voor Finn Audenaert, van wie ik me al een tijdje afvraag, hoe het toch mogelijk is dat hij zoveel ballen tegelijk in de lucht houdt en dan toch zo voorkomend en attent reageert nog op, bijvoorbeeld, facebook. Petje af en een diepe buiging voor beiden. Welaan… dit gaat een lange recensie worden, dus ik ga snel beginnen om te kijken of deze verhalen me de stuipen op het lijf kunnen jagen, of misschien wel hikkend van de schrik en jankend van angst, om mijn moeder laten roepen! Het spookuur kan los!!!
Na de intrigerende inleiding van Finn Audenaert en het vermakelijke spookdiagram van Bruno Lowagie, kunnen we aan echte werk beginnen: De verhalen!
- Karel Smolders – Het huis dat zielen las (HO)
De opening van dit Bang voor Spoken? is eng prachtig. Een man gesloopt door zijn wederopbouw na een verkeersongeluk, koopt een verlopen huis. Allengs beleefd hij visioenen van geweld, angst en verdriet. Ik wist al dat Karel goede SF kan schrijven, maar hij staat ook zeker zijn mannetje op het gebied van Horror… goede Horror… Chapeau!!!
- Finn Audenaert – Haiku (Niet opgenomen)
- Tais Teng – De vuurjapon, een fabel van de Canarische Eilanden (FA)
Een waanzinnig verhaal van Tais Teng. Vertelling over het onhoudbaar houden van een vuurdemon en het verkrijgen van (tijdelijke) macht over haar, met behulp van zijn zus. Verhaal van de meester volgens zijn stramien: Breng je hoofdpersoon in een onmogelijke positie en zie het dan wel vanaf daar!
- F.P.G. Camerman – Wolkenzoon (SF)
Geweldig en origineel verhaal in de context van Spookverhalen voor deze bundel. Je kunt wel zeggen: Ghost in the Machine! Prachtig!!! Verscheen eerder in: Fantastische Vertellingen 50, uit 2019.
- Bruno Lowagie – De interventie (FA)
Meer dan mooi én kort verhaal over het verschil in perceptie. Wie is er nu dood?
- Martine Pauwels – De urn (FA)
Verhaal over wraak van de doden. Dode tante Monica wil wraak voor het doden van haar zoon door haar broer.
- Ruben De Baerdemaeker – Haiku (Niet opgenomen)
- Finn Audenaert – Spookloos (FA)
Vermakelijk verhaal over een Romeins spook dat zich moet inschrijven.
- Guido Eekhaut – De rivier (FA)
Meer dan intrigerend verhaal waarin Guido meer ongewis laat, dan dat hij oplost. Sterker nog… het gezicht aan de overkant brengt alleen nog maar meer vraagtekens. Of er spoken im frage zijn, is voer voor discussie. Als iemand wil openen?
- Laura Scheepers – De nevelheks (FA)
Prachtig verhaal over bijgeloof en de rol die het katholieke geloof speelde bij helse verbanningen. De ‘heks’ in dit verhaal is niemand anders dan een vrouw die alles weet over kruiden en hun toepassingen. Als spook weet ze haar kennis te verspreiden. Op een mooie manier verteld!
- Charles van Wettum – Huize Vhoo Khoezz (SF)
Dolle pret met dit verhaal! Ik zou het evenwel niet direct een spookverhaal noemen, maar de gang naar het waanzinnig mooie (en eigenlijk wel te verwachten) einde, wat dan wel via een spookhuis gaat! Meer dan leuk!!!
- Frank Roger – Veel liefs van de buren (HO)
Pracht van een verhaal met een nog mooier einde. Een man heeft een huis gekocht in het buiten, zonder buren. Maar ’s nachts lijkt het alsof de buren oneindig de liefde bedrijven. Ten einde raad, zoekt de man een oplossing. Een van de regen in de drup verhaal, maar o zo mooi. Een Frank Roger meer dan waardig! Eerder verschenen in: Holland SF 03 uit 2002.
- Jaap Boekestein – De laatste dans in Théâtre d’Obscure (HO)
Een meer dan prachtvol verhaal van Jaap Boekestein. Herkenbaar als dusdanig? Ja! Jaap schrijft prachtig. Sensueel! Levend en toch dood. Levend én dan dood. Hij vraagt erom? Jazeker, doet hij dat! Maar… hij vraagt er ook wat voor terug, jawel! Lees! Huiver!!!
- Bruno Lowagie – Seance (FA)
Leuk verhaal! Het verhaalt over drie jonge Belgische stellen, die kamperen in het Andalusische gebergte en bij een kampvuur met een Ouija-bord spelen. De antwoorden die dat bord geeft, zijn meestal niet de antwoorden die je wilt krijgen!
- Ruben De Baerdemaeker – Haiku (Niet opgenomen)
- Eveline van Dienst – Sp(r)ookjes (FA)
Een ietwat flauw verhaal, waarin als bedtijdverhaal uit de Spookjes van Glimm voorgelezen wordt aan twee jonge, en rondzwevende, spookjes.
- Finn Audenaert – Feel bad (HO)
Wat begint als een schrijfweekend in Slot ten Doorn voor een zestal meiden, slaat allengs om in een regelrechte horror. Mooi geschreven, al vond ik het eerste deel misschien wel wat lang duren, maar… het laatste deel maakt het dan weer meer dan goed!
- Liesbeth Jochemsen – De hond in de pot (geen)
Al eerder een verhaal in die strekking gelezen, maar kan er, helaas, geen Fantastiek, dan wel spookverhaal in herkennen.
- Luc Vos – Niet voor mij (FA)
Een man en een vrouw, en… Ultrakort, maar sterk verhaal!
- Bruno Lowagie – Kattenkwaad (HO)
Alweer een zeer kort verhaal met spraakverwarring en een misverstand, maar… het komt vanzelf goed. Nou ja, goed… Leuk gedaan!
- Finn Audenaert – Haiku (niet opgenomen)
- Tim Therry – Opa Keelschors (FA)
Prachtig verhaal met een mooie oplossing én een toch wel verrassend einde. Als opa dood gevonden wordt, komen twee neven een inventarisatie houden van de inhoud van de bungalow.
- S. Stepanovic / Rose N Storm – De legende van Zmeu (HO)
Fragment uit Darkfalls. Waarom een een fragment uit een boek (blijkbaar) hier is opgenomen is me een raadsel. Ok het beschrijft een Fantastieke scene, maar dat is het enige wat er is. Geen verhaal, geen plot!
- Luc Geeraert – Hart en ziel (HO)
Een man, opgesloten in een pijp, is al jaren vermist. Zijn vrienden onderhouden een altaar om hem te gedenken, maar na vijfentwintig jaar… Doodeng verhaal van een, soortement, locked-in syndroom! Verscheen eerder in: Weg uit 2017.
- Laura Scheepers – Wraak (FA)
Pracht van een spookverhaal! Klassiek zou ik het welhaast willen noemen. Een vrouw erft van haar tante een boerderij in Twente. Haar hebberige en luie vriend wil dat ze het verkoopt om van de opbrengst te kunnen leven. Ze verbreekt de verhouding, maar de vriend laat niet los en begint haar te stalken.
- Ruben De Baerdemaeker – Haiku (niet opgenomen)
- Mike Jansen – De poppenspeler van Durestad (HO)
Een poppenspeler, met zijn zwakzinnige zoon op weg naar Duitsland, komen aan bij Durestad. De poppenspeler installeert zich, waarop de marktleider verschijnt en een groot bedrag aan heffing eist. Aan het einde van de dag, wordt de marktleider half verslonden gevonden. Whodunit! Verhaal van beïnvloeding, bezetenheid en vraatzucht!
- Marceline de Waard – Het spook met de rode haren (SF)
Verhaal van twee would-be geliefden, die bij een excursie aan een Ierse ruïne een robbertje met de tijd spelen en de gebeurtenissen in 1651 herschrijven. Goed verteld!!!
- Finn Audenaert – De strijd beslecht (FA)
Een atypisch verhaal verhaal voor deze anthologie, evenwel toch een mooi vertelde legende uit de Keltische mythologie. Een link naar spookvertellingen zie ik niet zo direct, maar de krijgers kunnen beiden natuurlijk geesten zijn.
- Johan Klein Haneveld – Het Tasmaanse spook (FA)
Mooi verteld verhaal over de jacht op de laatste Tasmaanse tijger. Om alle mogelijkheden uit te sluiten heeft het gezelschap, buiten de organisatie om, een cameraman en een medium aangetrokken. De cameraman is sceptisch over het medium. De groep trekt de jungle in. Het verhaal is schatplichtig aan het monster van Loch Ness en dergelijke verhalen.
- Bruno Lowagie – De ballade van Sarah Winchester en haar huis (gedicht)
- Frank Beckers – Haiku (Niet opgenomen)
- Hervé Suys – De beschermeling (FA)
Een ietwat vreemd, edoch boeiend verhaal. Een man met een hoge positie, keert terug naar zijn geboortegrond. Om wat te doen?
- Katrien Ricart – Koud marmer (FA)
Een belofte aan zijn vrouw kon hij, door zijn slappe houding, niet meer nakomen. Ze was bijgezet in het columbarium van het kerkhof en sindsdien spookte ze bij hem. Er zat maar één ding op. Apart verhaal!
- Karel Smolders – Ghost with the wind (FA)
Normaal gesproken kunnen ze een spook de pis niet lauw maken, maar nu, in het slot van Bartholomeus, wordt het hem te gortig. Leuk geschreven in de vorm van een interview.
- Ruben De Baerdemaer – Haiku (niet opgenomen)
- Frank Beckers – Waarom grote mensen geen spoken zien (FA)
Voor volwassenen lijkt het me een geruststelling, maar mensen, ouder dan twaalf, zien geen spoken meer. Zijn eigen spookje, Dookje, kwam afscheid nemen de avond voordat hij twaalf werd.
- Finn Audenaert – Poetsman (FA)
Een spook woont al jaren in het huis van Lea en Alfons, maar weigert toe te geven (of weet het gewoonweg niet) dat hij een spook is.
- Bruno Lowagie – Dode mensen (FA)
Twee vriendinnen in een vakantiehuisje in de Ardennen. In een gesprek onder het genot van een fijn flesje wijn, komt het gesprek op spoken. Light version van The sixth sense, de film met Bruce Willis, waarin een klein kereltje zegt: “I see dead people”.
- Isabelle Plomteux – Amenophis Steketee (FA)
Een luitenant is een meter of tien naar beneden gevallen en heeft hoogstwaarschijnlijk zijn rechterbeen verbrijzeld. In, zo denkt hij, zijn koortsdromen, wordt hij lastig gevallen door een dwerg. Mooi verhaal! Eerder verschenen in: Ganymedes 21 uit 2021
- Ruben De Baerdemaeker – De waarzegster (FA)
Een ouderwets circus in de stad met, inderdaad, een waarzegster. Een waarzegster die communiceert met geesten uit het verleden. Haar bekendheid overtreft op een gegeven moment die van het circus. Mooi verteld!
- Peter De Backer – Twee spoken (FA)
Een ietwat kinderlijk aanvoelend, maar toch aandoenlijk verhaal. Het gezin wordt nogal gedomineerd door de vader. Twee spoken willen er wel wat aan doen.
- Luc Vos – Verandering (FA)
Een spook en ook God, kunnen het niet verkroppen dat de mens geen ontzag meer voor hen op kan brengen. Leuk bedacht!!!
- Bruno Lowagie – Schrijnwerk (FA)
Heel erg leuk, en heel erg kort, verhaal over een man die gebroken heeft met zijn vrienden. Hij heeft een vriend bij hem uitgenodigd om het resultaat te laten zien. Dolle Pret!!!
- Finn Audenaert – De melomaan en de vloek (FA)
Fascinerend verhaal over een componist die jaarlijks een concert moet geven met een duizendkoppig orkest van criminelen en moordenaars, maar telkens gaan die uitvoeringen verkeerd. De vloek van Apollo!
- Eddy C. Bertin & Brenda Bertin – Geestesoproeping (HO)
Een verhaal van de Vlaamse grootmeester van het horrorverhaal en zijn dochter, mocht zeker niet ontbreken in deze grandioze anthologie! Het idee van dit verhaal kwam van zijn achtjarige dochter Brenda. Eddy hoefde niets anders te doen dan het verhaal te herschrijven, wat hij deed in slechts één avond. Het resultaat… een prachtige afsluiter van de verhalensectie én… het herlezen dubbel en dwars waard!!!
Gevolgd door Spooky Songs een essay van Patrick Van de Wiele en een heel lange essay, 246 pagina’s maar liefst van Finn Audenaert, getiteld: Het gouden tijdperk van het spookverhaal in de Angelsaksische landen. Helaas moet ik vertellen dat ik, met pijn in het hart, beiden voor dit moment, overgeslagen heb. De reden is vrij simpel. Geen tijd. Er staan nog behoorlijk wat recensies, waaronder ‘Hels paradijs’ van Frank Roger (ook al zo’n dikke pil) te schrijven en daar gaat al mijn tijd in zitten. Ik schrijf ze evenwel op voor later.
Al met al is Bang voor Spoken? een meer dan geweldige anthologie met verhalen, die variëren van leuk tot geweldig en alles wat er maar tussen zit. Eerlijk gezegd hadden de haiku’s van mij niet gehoeven, maar ook daar zullen ongetwijfeld liefhebbers voor zijn, dus lekker laten staan. Wat mij betreft is het nu wachten op een Bang voor Spoken? uit het Engelse taalgebied, iets waar Finn (zoveel had ik er wel van gezien) ons lekker mee gemaakt heeft in zijn essay! Spookverhalen, dan wel Ghost Tales… ze komen toch ook oorspronkelijk uit Engeland, nietwaar?
Hoe dan ook… ik ben prima vermaakt! Doe maar nog wat meer!!!

Een recensie van Hels paradijs van Frank Roger door Jos Lexmond
Hels paradijs! Als je de recensie van Bang voor spoken? gelezen hebt, dan zul je daar zeker gelezen hebben, dat beide exemplaren me door Finn Audenaert in de handjes werd gedrukt en ik daar vrijwel meteen een spontane schouder dislocatie van opliep. Gelukkig viel het mee, want waar kom je tegenwoordig nog dergelijke boeken tegen. Prachtige kwaliteit papier, mooie omslag én wat nog mooier is… een inhoud om te zoenen. Vijftig verhalen maar liefst van Frank Roger. Tjonge… het kan niet op. Nou ja… het kan natuurlijk wel op, gewoon een kwestie van doorlezen. Dus laten we maar snel beginnen!
- Hels paradijs (SF)
Een kantoor, een hels paradijs. Een pil ‘flikker’ en je verruilt dit saaie leven voor een ander avontuurlijk bestaan. Maar… als dat nu het net niet is? Pracht van een verhaal, met een even prachtig einde! Eerder verschenen in: Portulaan 103 (2010).
- De langste dag (SF)
Plots stopt de tijd, behalve voor een man. Waarom hij? Als het fenomeen langer aanhoudt, volgt hij zijn ultieme droom en ontkleed alle mooie vrouwen om hem heen. Geweldig verhaal met een nog geweldiger einde!
- Nog een kus (SF)
Een fascinerend en intrigerend idee! Wat voor informatie kan je in een les stoppen en is het dan door te geven aan een ander persoon? Of aan twee? Toch zit ik met mezelf te overleggen of een dergelijk gegeven een fantastiek verhaal oplevert. Hmm… blijkbaar dus wel! Eerder verschenen in: HSF 274 (2021).
- Omnipedia (FA)
Fascinerend verhaal dat me zijdelings aan Fandata doet denken, maar dat terzijde. Het betreffende boek spoort artikelen en essays op, waar de eigenaar op dat moment aan denkt. Zoals gezegd: Fascinerend!!!
- Getalsterkte (SF)
Naar mijn idee (een gedramatiseerde schatting) is dit een van de langste verhalen van Frank Roger. Het is een verhaal over een opstand tegen de stadsraad. Roderick is een instrument van die stadsraad. Verhaal dat tot nadenken stemt!
- Poëzie tussen de ruïnes (FA)
Een man gefascineerd door een verlaten en vervallen stadje. Hij ontdekt kleine verschillen met de vorige keer dat hij er was. Wat is er aan de hand? Absoluut vervreemdend! Het verscheen eerder in Portulaan 106 uit 2011.
- Een bijna-levenservaring (FA)
Een medewerker van een jobmarkt, komt stukje bij beetje achter een bizar geheim in zijn dorp waar verschillende medische instanties bij betrokken zijn. Ingenieus verhaal én... mooi verteld! Eerder verschenen in: Tjonge 12 uit 2018.
- De flitsen (FA)
Een man gaat, na een flits, van de ene verbazingwekkende situatie naar de andere. De situaties lijken ook hoe langer hoe extremer te worden. Wat is er met hem en de wereld aan de hand? Bijzonder én apart verhaal.
- De bezoeker (SF)
Een vrouw woont in een huis. Tot dusver niets vreemds. Tot… het moment dat er allerlei groepen mensen, onder leiding van een gids, verschijnen en foto’s van het huis nemen. Waarom? Wel… Heel erg leuk en verrassend! Eerder verschenen in: Fantastische Vertellingen 49 uit 2019.
- Een huwelijksnacht, met vuurwerk en confetti (SF)
De prinses van het Pan-Amerikaanse keizerrijk wilde een maanloze nacht. En… dat kreeg ze ook. Het vuurwerk was tot daar aan toe, maar de confetti… Prachtverhaal!!! Eerder verschenen in: Holland-SF 04 uit 1998.
- De ondervraging (FA)
De ondervraging is een psychisch duel tussen de ondervrager en ondervraagde, waarvan de uitkomst tijdens het lezen ongewis is, maar... uitermate verrassend. De vraag is wel of het verhaal Fantastiek is. Voorlopig kies ik voor: Ja! Maar dat kan een volgend keer wel eens: Nee! Zijn.
- De dagdromer (FA)
Een man in een trein. Soms dwalen zijn gedachten weg en soms, bijvoorbeeld door een nies, keren ze terug naar de trein, waar de situatie is veranderd, of… niet? Pracht verhaal over een onzekere werkelijkheid.
- Gestrand op de pechstrook (FA)
Een man en een vrouw onderweg. De vrouw moet hoognodig en de man stopt bij het eerstvolgende tankstation. De vrouw verdwijnt schielijk in het toilet. De man wacht, maar de vrouw komt maar niet terug. De man gaat op zoek naar haar, maar vindt een wonderlijke vrijstaat. Vervreemdend verhaal, niet alleen voor de man! Eerder verschenen in: Weirdo’s 140 uit 2022.
- Space Beach (SF)
Een melancholiek verhaal over een oude wetenschapper die is blijven hangen in een Spaans toeristenstadje. Nadat het enthousiasme na de landing van een leeg buitenaards ruimteschip op het strand is geluwd… wat is er over? Eerder verschenen in: Holland-SF 05 uit 2004.
- Apentoeren (FA)
Verbluffend verhaal over apen die een grote stap voorwaarts doen in hun evolutie, of… leuke gedachten sprong, of kronkel!
- Carrièrezet (SF)
Wat als je je geheugen niet kunt vertrouwen? Dennis is zo iemand. Zijn werkzaamheden bij een bedrijf zijn zo geheim dat, voordat hij naar huis gaat, zijn ‘werk’ geheugen gewist wordt en ’s morgens, voor aanvang van het werk, terug geladen wordt. Angstaanjagend verhaal over een enge toekomst, inclusief de bijbehorende reclame! Eerder verschenen in: Ganymedes 15 uit 2015.
- De schilder en het schilderij (FA)
Een kort, maar briljant verhaal over de oneindigheid en hoe ver je daarin kunt gaan. Eindeloos en immer in beweging. Perpetuum Mobile? Eerder verschenen in: Een glimp van goud, uit 2005.
- De stad van de dansende lichtjes (SF)
Briljant!!! Het magnum opus van Frank Roger (dat mag ik zonder te twijfelen zeggen, niet?), tussen de andere magna opera. Een welhaast onovertroffen beschrijving van het jaarlijkse festival van de moderne kunst! Eerder verschenen in: Tweede Ragnarok. SF Jaarboek 1995 uit 1994.
- De patch (SF)
Schrikwekkend verhaal! De hond van een meisje overlijdt en om het verdriet te verzachten, schaft haar vader het patch product aan, die op virtueel gebied, de hond weer tot leven brengt. Maar dan… Angstaanjagend! Eerder verschenen in: Ganymedes 17 uit 2017.
- Je kunt maar tweemaal sterven: De tweede moord op John F. Kennedy (SF)
Als een hologramfiguur als John F. Kennedy de verkiezingen met ruime meerderheid zou winnen, dan zou dat alleen maar in de VS kunnen! Weirder kan niet… of toch? Eerder verschenen als: Je kunt maar twee keer sterven: De tweede moord op John F. Kennedy, in: Weirdo’s 130 uit 2020.
- De vuuraanbidders (FA)
Intrigerend verhaal over een antropoloog die bij een onbekend volk terechtkomt. Ze schijnen te communiceren door met toortsen te zwaaien. Zoals gezegd… intrigerend tot de laatste letter.
- De man voor wie geen hulp meer mocht baten (SF)
Alweer een prachtverhaal waar je, net als het vorige, geen sikkepit mee opschiet! Een man op weg om de haag te gaan snoeien, wordt verrast door de plotse verschijning van een panikerende man. Hij verdwijnt ook vrij snel weer. Wat is er aan de hand? Ja… dat zou ik ook wel eens willen weten! Eerder verschenen in: Holland-SF 05 uit 2005.
- Onder de radar (FA)
Magnifieke uitwerking van een bizar idee, namelijk… het leren onzichtbaar te zijn. Ontzettend leuk gedaan!
- De bloemenwinkel (SF)
Akelig en verontrustend. Het begint met de crash van een maanlander op de maan en… het eindigt… niet!
- De ontdekking van Bofferskonte (FA)
Door het volgen van omleidingen en een aantal maken verkeerd rijden, eindigt een man in Bofferskonte. Hoe komt hij daar weer weg en waar is Bofferskonte eigenlijk? Geweldig verhaal. Het gegeven is simpel, maar… je moet er maar opkomen! Eerder verschenen in: Weirdo’s 126 uit 2019.
- Rood zand, rode hemel (SF)
Dramatisch verhaal! Op Mars is de kolonisatie al een paar eeuwen een succes. Honderdduizenden mensen wonen en werken er tot tevredenheid. Tot… een terroristische organisatie aanslagen begint te plegen. Het is een verhaal van gebeurtenissen opsommen, wat tot mijn verbazing toch werkt! Eerder verschenen in: Cerberus 52 uit 1999.
- De indringer (SF)
Alweer, en zeker niet verbazend, een prachtverhaal. Een man raakt de weg kwijt in Gent. De omgeving komt hem vagelijk bekend voor en ook weer niet. Waar is hij en hoe komt hij weer thuis? De moeilijkheden die de man én zijn lotgenoten heeft, zijn prachtig beschreven!
- De consument van het jaar (FA)
Hoewel ik een pesthekel heb aan het woord ‘shoppen’, met de grootst mogelijke tegenzin noodzakelijke (?) reclames lijdzaam onderga en commerciële televisie absoluut vermijd, kostte het totaal geen moeite dit verhaal lezen. Prachtige parodie op het shoppen! Verscheen eerder als: Consument van het jaar, in: Weirdo’s 104 uit 2013.
- De achterblijvers (FA)
Als immer een verhaal met geheimen die niet verteld mogen worden, die geheim moeten blijven. Een toerist probeert met alle macht het geheim van Jhellisa Bay te achterhalen, maar de vissers houden hun kaken stijf op elkaar. Wat is er aan de hand? De laatste zin is veelzeggend, maar zegt ook weer helemaal niets! Eerder verschenen in: Portulaan 105 uit 2011.
- De kloof in de toren van de hoop (SF)
Een verschrikkelijk verhaal! Wat overigens niet wil zeggen dat het niet goed zou zijn, maar meer dat de implicaties verschrikkelijk zijn. De mensen in dit verhaal zitten gevangen in een perpetuum mobile van commercie, wat een systeem is waaruit niet te ontsnappen valt. Nogmaals… verschrikkelijk, of… ten hemel schreiend. Dat is ook zeker goed! Verscheen eerder als: De kloof in de toren van hoop, in: Time Out uit 2009.
- De verzamelde verhalen (FA)
Dit is absoluut weer een heel ander verhaal! Een man koopt in een tweedehandsboekwinkel een boek, met op de rug de titel: ‘Verzamelde verhalen’. Verder geen gegevens, geen colofon en slechts één verhaal! Wat is dit voor een boek? Ik zou er ook wel zo een willen, want zo een heb ik er nog niet! Schitterend!!!
- Onheilige Graal (SF)
Alweer een wereld waarin ik liever niet zou willen leven. Bij nader inzien zijn er die maar heel erg weinig. Maar deze toekomst staat bol van de indringende reclame holo’s en peppers, downers en meer van dat soort rommel. Maar er schijnt een weg uit wereld te zijn. Prachtig beschreven. Het leeft voor je ogen. Eerder verschenen in: De Tijdlijn 50 uit 2003.
- De waarschuwing (FA)
In een etage van een gesloten winkel staan een aantal naakte poppen. Elke dag, als een man in een tram passeert, ziet hij telkens kleine wijzigingen in de groep. Sommige poppen zijn nu gekleed, anderen staan anders. Elke dag veranderd er wel iets. Op een dag, als de winkel weer open is, besluit de man onderzoek te doen. Intrigerend verhaal.
- De transfer (SF)
Wederom een pracht van een verhaal, dit keer opgetuigd met een besmuikte vorm van humor. Hoe komt het dat de neanderthalers uitgestorven zijn? In dit verhaal wordt er afdoende antwoord op de vraag gegeven! Eerder verschenen in: Fantastische Vertellingen 33 uit 2015.
- Rinus en de spinnen (FA)
Verhaal over een man die de kant van de spinnen koos. Hij leerde met hen te communiceren. Mooi in zijn eenvoud én verwachtingen! Eerder verschenen in: Poe in de polder uit 2021.
- Kijk uit voor die schaduw (HO)
Voor het eerst heb ik een hekel aan een verhaal van Frank Roger! Het eindigt namelijk, naast dat de spanning oploopt en ondragelijk wordt, terwijl er geen echt einde is. Geen Verklaring! Niets! Ik wil een einde!!! Misschien is het daardoor waarom het nooit eerder verschenen is!
- De harmonie hersteld (SF)
Na een (niet nader omschreven) ramp, heeft de aan de macht zijnde politieke partij besloten, de techniek af te wijzen, de uitvindingen te ontvinden en de maatschappij te ontdoen van alle technische ontwikkelingen. Angstaanjagend beschreven. Een abominatie!!! Eerder verschenen in: Ganymedes 13 uit 2013.
- Het andere boek (SF)
Magnifiek verhaal. Een bezoeker aan een tweedehands boekenzaak, ontdekt prachtige voorbeelden van alternatieve tijdlijnen in boeken. Thuisgekomen met zijn aanwinsten, ontdekt hij… Briljant uitgewerkt verhaal!!!
- De kolonie (SF)
Humorvolle analogie van het vluchtelingen probleem hier op aarde. Absoluut onmogelijk natuurlijk, maar daarom een des te leukere parodie! Eerder verschenen in: Weirdo’s 111 uit 2015.
- Westwaarts met jetlag (SF)
Een vrouw vliegt constant de wereld rond, vanwege een experiment met jetlag. Het gaat erom te onderzoeken hoeveel jetlag iemand aankan. Hoeveel is dat? Zeer vervreemdend verhaal!
- De man die beroemd was (SF)
Een man drinkt rustig zijn biertje als hij wordt aangesproken door een man die zegt dat hij beroemd is. Maar de man die zijn rust wil én zijn biertje, kent hem niet. Vervreemdend verhaal, mooi door zijn eenvoud.
- Hemelwaarts (SF)
Macaber verhaal over een ruimteschip, oogverblindend wit, dat uit de verre intergalactische ruimte kwam en voorzag in een behoefte. Maar wat voor behoefte? En… voor wie? Zoals gezegd: Macaber! Eerder verschenen in: Fantastische Vertellingen 29 uit 2014.
- De strandjutter (SF)
Als het vorige verhaal al macaber was… dan is ‘De strandjutter’ het zeker! Een strandjutter vindt munten, vreemde voorwerpen en… Verhaal waarvan je in eerste instantie denkt: Waar gaat dit over? Maar als je er ietsje langer over nadenkt…
- Geen toegang voor onbevoegden (HO)
Waar een deurtje in een crypte in de Sint-Baafskathedraal in Gent toe leidt, is onmogelijk te voorspellen. Er staat: “Geen toegang voor onbevoegden” op, maar als je dat in de wind slaat... dan moet je dat zelf maar weten. Een mysterie van de bovenste plank!
- De lentetuin (FA)
Als je oud bent, last van artritis hebt en je vrouw is overleden, de zomer loopt op zijn einde, de tuin, hobby van je vrouw met groene vingers, verwilderd. Wat als… Heilzaam verhaal, of… toch weer niet?
- Neder-Park (SF)
Prachtig over de top verhaal over een alternatief pad dat Nederland is ingeslagen. Onder Japan, dat uiteindelijk heel Nederland gekocht heeft en er een groot toeristisch centrum van gemaakt heeft. Mooie oplossingen gevonden voor ontstane problemen. Onder de titel: Nederpark eerder verschenen in: Cerberus 19 uit 1994.
- De grens voorbij (FA)
Afgrijselijke horror, althans voor mij! Een man wordt geobsedeerd door reclame en zoekt een manier om alle reclameblokken achter elkaar te monteren, zodat hij de films niet meer hoeft te zien! Prachtig uitgedacht!
- De handleiding (SF)
Briljant verhaal én… ik vertel er verder helemaal niets over! Read the fucking manual!!!
- De dag dat de tekst-wissende T-bommen vielen (SF)
Deze is, in principe, nog briljanter dan de vorige. Denk er eens wat langer over na wat je gelezen hebt!
- Hotel Maldoror (SF)
Hotel Maldoror ligt ver weg. Ver van de bewoonde wereld. Op het nabij bijgelegen meer zou een poort zijn naar andere dimensies. De hoofdpersoon is er niet echt met vakantie, maar meer om eens te kijken wat er nou waar is van de verhalen. Je maakt nog eens wat mee in hotel Maldoror! Mooie afsluiting van deze evenzo mooie bundel!
Dit alles wordt gevolgd door een interview met de meester, afgenomen door Isabelle Plomteux en Frank Roger over surrealisme door Finn Audenaert, én… De Ballardiaanse surrealist: Het proza van Frank Roger, door Finn Audenaert en DannY De LaeT.
En dan… dan is het gedaan! Met vooral in het achterhoofd dat Frank Roger met gemak nog wel een stuk of wat van bundels van dit formaat zou kunnen vullen. Hels paradijs… een gevarieerd aanbod van verhalen. Veel verhalen (als ik goed geteld heb: 26) verschenen eerder, in sommige gevallen, veel eerder, maar ook veel (dus, wederom als ik juist geteld heb, 24) verschenen niet eerder. Dat niet eerder verschenen wil zeggen, niet eerder op papier of niet eerder op, of in andere,media, die aan mijn speurend oog onttrokken waren. In beide gevallen, niet erg. De herhaling was een genot om mee te maken en de nieuwe verhalen… wel… ook een genot om mee te maken. Er is dan geen enkel ander advies mogelijk… kopen en lezen, maar wel met mate, een overdosis Frank Roger heb je zo opgelopen en dat is niet best. Je weet maar nooit of zoiets besmettelijk is!
- Hels paradijs (SF)
Een kantoor, een hels paradijs. Een pil ‘flikker’ en je verruilt dit saaie leven voor een ander avontuurlijk bestaan. Maar… als dat nu het net niet is? Pracht van een verhaal, met een even prachtig einde! Eerder verschenen in: Portulaan 103 (2010).
- De langste dag (SF)
Plots stopt de tijd, behalve voor een man. Waarom hij? Als het fenomeen langer aanhoudt, volgt hij zijn ultieme droom en ontkleed alle mooie vrouwen om hem heen. Geweldig verhaal met een nog geweldiger einde!
- Nog een kus (SF)
Een fascinerend en intrigerend idee! Wat voor informatie kan je in een les stoppen en is het dan door te geven aan een ander persoon? Of aan twee? Toch zit ik met mezelf te overleggen of een dergelijk gegeven een fantastiek verhaal oplevert. Hmm… blijkbaar dus wel! Eerder verschenen in: HSF 274 (2021).
- Omnipedia (FA)
Fascinerend verhaal dat me zijdelings aan Fandata doet denken, maar dat terzijde. Het betreffende boek spoort artikelen en essays op, waar de eigenaar op dat moment aan denkt. Zoals gezegd: Fascinerend!!!
- Getalsterkte (SF)
Naar mijn idee (een gedramatiseerde schatting) is dit een van de langste verhalen van Frank Roger. Het is een verhaal over een opstand tegen de stadsraad. Roderick is een instrument van die stadsraad. Verhaal dat tot nadenken stemt!
- Poëzie tussen de ruïnes (FA)
Een man gefascineerd door een verlaten en vervallen stadje. Hij ontdekt kleine verschillen met de vorige keer dat hij er was. Wat is er aan de hand? Absoluut vervreemdend! Het verscheen eerder in Portulaan 106 uit 2011.
- Een bijna-levenservaring (FA)
Een medewerker van een jobmarkt, komt stukje bij beetje achter een bizar geheim in zijn dorp waar verschillende medische instanties bij betrokken zijn. Ingenieus verhaal én... mooi verteld! Eerder verschenen in: Tjonge 12 uit 2018.
- De flitsen (FA)
Een man gaat, na een flits, van de ene verbazingwekkende situatie naar de andere. De situaties lijken ook hoe langer hoe extremer te worden. Wat is er met hem en de wereld aan de hand? Bijzonder én apart verhaal.
- De bezoeker (SF)
Een vrouw woont in een huis. Tot dusver niets vreemds. Tot… het moment dat er allerlei groepen mensen, onder leiding van een gids, verschijnen en foto’s van het huis nemen. Waarom? Wel… Heel erg leuk en verrassend! Eerder verschenen in: Fantastische Vertellingen 49 uit 2019.
- Een huwelijksnacht, met vuurwerk en confetti (SF)
De prinses van het Pan-Amerikaanse keizerrijk wilde een maanloze nacht. En… dat kreeg ze ook. Het vuurwerk was tot daar aan toe, maar de confetti… Prachtverhaal!!! Eerder verschenen in: Holland-SF 04 uit 1998.
- De ondervraging (FA)
De ondervraging is een psychisch duel tussen de ondervrager en ondervraagde, waarvan de uitkomst tijdens het lezen ongewis is, maar... uitermate verrassend. De vraag is wel of het verhaal Fantastiek is. Voorlopig kies ik voor: Ja! Maar dat kan een volgend keer wel eens: Nee! Zijn.
- De dagdromer (FA)
Een man in een trein. Soms dwalen zijn gedachten weg en soms, bijvoorbeeld door een nies, keren ze terug naar de trein, waar de situatie is veranderd, of… niet? Pracht verhaal over een onzekere werkelijkheid.
- Gestrand op de pechstrook (FA)
Een man en een vrouw onderweg. De vrouw moet hoognodig en de man stopt bij het eerstvolgende tankstation. De vrouw verdwijnt schielijk in het toilet. De man wacht, maar de vrouw komt maar niet terug. De man gaat op zoek naar haar, maar vindt een wonderlijke vrijstaat. Vervreemdend verhaal, niet alleen voor de man! Eerder verschenen in: Weirdo’s 140 uit 2022.
- Space Beach (SF)
Een melancholiek verhaal over een oude wetenschapper die is blijven hangen in een Spaans toeristenstadje. Nadat het enthousiasme na de landing van een leeg buitenaards ruimteschip op het strand is geluwd… wat is er over? Eerder verschenen in: Holland-SF 05 uit 2004.
- Apentoeren (FA)
Verbluffend verhaal over apen die een grote stap voorwaarts doen in hun evolutie, of… leuke gedachten sprong, of kronkel!
- Carrièrezet (SF)
Wat als je je geheugen niet kunt vertrouwen? Dennis is zo iemand. Zijn werkzaamheden bij een bedrijf zijn zo geheim dat, voordat hij naar huis gaat, zijn ‘werk’ geheugen gewist wordt en ’s morgens, voor aanvang van het werk, terug geladen wordt. Angstaanjagend verhaal over een enge toekomst, inclusief de bijbehorende reclame! Eerder verschenen in: Ganymedes 15 uit 2015.
- De schilder en het schilderij (FA)
Een kort, maar briljant verhaal over de oneindigheid en hoe ver je daarin kunt gaan. Eindeloos en immer in beweging. Perpetuum Mobile? Eerder verschenen in: Een glimp van goud, uit 2005.
- De stad van de dansende lichtjes (SF)
Briljant!!! Het magnum opus van Frank Roger (dat mag ik zonder te twijfelen zeggen, niet?), tussen de andere magna opera. Een welhaast onovertroffen beschrijving van het jaarlijkse festival van de moderne kunst! Eerder verschenen in: Tweede Ragnarok. SF Jaarboek 1995 uit 1994.
- De patch (SF)
Schrikwekkend verhaal! De hond van een meisje overlijdt en om het verdriet te verzachten, schaft haar vader het patch product aan, die op virtueel gebied, de hond weer tot leven brengt. Maar dan… Angstaanjagend! Eerder verschenen in: Ganymedes 17 uit 2017.
- Je kunt maar tweemaal sterven: De tweede moord op John F. Kennedy (SF)
Als een hologramfiguur als John F. Kennedy de verkiezingen met ruime meerderheid zou winnen, dan zou dat alleen maar in de VS kunnen! Weirder kan niet… of toch? Eerder verschenen als: Je kunt maar twee keer sterven: De tweede moord op John F. Kennedy, in: Weirdo’s 130 uit 2020.
- De vuuraanbidders (FA)
Intrigerend verhaal over een antropoloog die bij een onbekend volk terechtkomt. Ze schijnen te communiceren door met toortsen te zwaaien. Zoals gezegd… intrigerend tot de laatste letter.
- De man voor wie geen hulp meer mocht baten (SF)
Alweer een prachtverhaal waar je, net als het vorige, geen sikkepit mee opschiet! Een man op weg om de haag te gaan snoeien, wordt verrast door de plotse verschijning van een panikerende man. Hij verdwijnt ook vrij snel weer. Wat is er aan de hand? Ja… dat zou ik ook wel eens willen weten! Eerder verschenen in: Holland-SF 05 uit 2005.
- Onder de radar (FA)
Magnifieke uitwerking van een bizar idee, namelijk… het leren onzichtbaar te zijn. Ontzettend leuk gedaan!
- De bloemenwinkel (SF)
Akelig en verontrustend. Het begint met de crash van een maanlander op de maan en… het eindigt… niet!
- De ontdekking van Bofferskonte (FA)
Door het volgen van omleidingen en een aantal maken verkeerd rijden, eindigt een man in Bofferskonte. Hoe komt hij daar weer weg en waar is Bofferskonte eigenlijk? Geweldig verhaal. Het gegeven is simpel, maar… je moet er maar opkomen! Eerder verschenen in: Weirdo’s 126 uit 2019.
- Rood zand, rode hemel (SF)
Dramatisch verhaal! Op Mars is de kolonisatie al een paar eeuwen een succes. Honderdduizenden mensen wonen en werken er tot tevredenheid. Tot… een terroristische organisatie aanslagen begint te plegen. Het is een verhaal van gebeurtenissen opsommen, wat tot mijn verbazing toch werkt! Eerder verschenen in: Cerberus 52 uit 1999.
- De indringer (SF)
Alweer, en zeker niet verbazend, een prachtverhaal. Een man raakt de weg kwijt in Gent. De omgeving komt hem vagelijk bekend voor en ook weer niet. Waar is hij en hoe komt hij weer thuis? De moeilijkheden die de man én zijn lotgenoten heeft, zijn prachtig beschreven!
- De consument van het jaar (FA)
Hoewel ik een pesthekel heb aan het woord ‘shoppen’, met de grootst mogelijke tegenzin noodzakelijke (?) reclames lijdzaam onderga en commerciële televisie absoluut vermijd, kostte het totaal geen moeite dit verhaal lezen. Prachtige parodie op het shoppen! Verscheen eerder als: Consument van het jaar, in: Weirdo’s 104 uit 2013.
- De achterblijvers (FA)
Als immer een verhaal met geheimen die niet verteld mogen worden, die geheim moeten blijven. Een toerist probeert met alle macht het geheim van Jhellisa Bay te achterhalen, maar de vissers houden hun kaken stijf op elkaar. Wat is er aan de hand? De laatste zin is veelzeggend, maar zegt ook weer helemaal niets! Eerder verschenen in: Portulaan 105 uit 2011.
- De kloof in de toren van de hoop (SF)
Een verschrikkelijk verhaal! Wat overigens niet wil zeggen dat het niet goed zou zijn, maar meer dat de implicaties verschrikkelijk zijn. De mensen in dit verhaal zitten gevangen in een perpetuum mobile van commercie, wat een systeem is waaruit niet te ontsnappen valt. Nogmaals… verschrikkelijk, of… ten hemel schreiend. Dat is ook zeker goed! Verscheen eerder als: De kloof in de toren van hoop, in: Time Out uit 2009.
- De verzamelde verhalen (FA)
Dit is absoluut weer een heel ander verhaal! Een man koopt in een tweedehandsboekwinkel een boek, met op de rug de titel: ‘Verzamelde verhalen’. Verder geen gegevens, geen colofon en slechts één verhaal! Wat is dit voor een boek? Ik zou er ook wel zo een willen, want zo een heb ik er nog niet! Schitterend!!!
- Onheilige Graal (SF)
Alweer een wereld waarin ik liever niet zou willen leven. Bij nader inzien zijn er die maar heel erg weinig. Maar deze toekomst staat bol van de indringende reclame holo’s en peppers, downers en meer van dat soort rommel. Maar er schijnt een weg uit wereld te zijn. Prachtig beschreven. Het leeft voor je ogen. Eerder verschenen in: De Tijdlijn 50 uit 2003.
- De waarschuwing (FA)
In een etage van een gesloten winkel staan een aantal naakte poppen. Elke dag, als een man in een tram passeert, ziet hij telkens kleine wijzigingen in de groep. Sommige poppen zijn nu gekleed, anderen staan anders. Elke dag veranderd er wel iets. Op een dag, als de winkel weer open is, besluit de man onderzoek te doen. Intrigerend verhaal.
- De transfer (SF)
Wederom een pracht van een verhaal, dit keer opgetuigd met een besmuikte vorm van humor. Hoe komt het dat de neanderthalers uitgestorven zijn? In dit verhaal wordt er afdoende antwoord op de vraag gegeven! Eerder verschenen in: Fantastische Vertellingen 33 uit 2015.
- Rinus en de spinnen (FA)
Verhaal over een man die de kant van de spinnen koos. Hij leerde met hen te communiceren. Mooi in zijn eenvoud én verwachtingen! Eerder verschenen in: Poe in de polder uit 2021.
- Kijk uit voor die schaduw (HO)
Voor het eerst heb ik een hekel aan een verhaal van Frank Roger! Het eindigt namelijk, naast dat de spanning oploopt en ondragelijk wordt, terwijl er geen echt einde is. Geen Verklaring! Niets! Ik wil een einde!!! Misschien is het daardoor waarom het nooit eerder verschenen is!
- De harmonie hersteld (SF)
Na een (niet nader omschreven) ramp, heeft de aan de macht zijnde politieke partij besloten, de techniek af te wijzen, de uitvindingen te ontvinden en de maatschappij te ontdoen van alle technische ontwikkelingen. Angstaanjagend beschreven. Een abominatie!!! Eerder verschenen in: Ganymedes 13 uit 2013.
- Het andere boek (SF)
Magnifiek verhaal. Een bezoeker aan een tweedehands boekenzaak, ontdekt prachtige voorbeelden van alternatieve tijdlijnen in boeken. Thuisgekomen met zijn aanwinsten, ontdekt hij… Briljant uitgewerkt verhaal!!!
- De kolonie (SF)
Humorvolle analogie van het vluchtelingen probleem hier op aarde. Absoluut onmogelijk natuurlijk, maar daarom een des te leukere parodie! Eerder verschenen in: Weirdo’s 111 uit 2015.
- Westwaarts met jetlag (SF)
Een vrouw vliegt constant de wereld rond, vanwege een experiment met jetlag. Het gaat erom te onderzoeken hoeveel jetlag iemand aankan. Hoeveel is dat? Zeer vervreemdend verhaal!
- De man die beroemd was (SF)
Een man drinkt rustig zijn biertje als hij wordt aangesproken door een man die zegt dat hij beroemd is. Maar de man die zijn rust wil én zijn biertje, kent hem niet. Vervreemdend verhaal, mooi door zijn eenvoud.
- Hemelwaarts (SF)
Macaber verhaal over een ruimteschip, oogverblindend wit, dat uit de verre intergalactische ruimte kwam en voorzag in een behoefte. Maar wat voor behoefte? En… voor wie? Zoals gezegd: Macaber! Eerder verschenen in: Fantastische Vertellingen 29 uit 2014.
- De strandjutter (SF)
Als het vorige verhaal al macaber was… dan is ‘De strandjutter’ het zeker! Een strandjutter vindt munten, vreemde voorwerpen en… Verhaal waarvan je in eerste instantie denkt: Waar gaat dit over? Maar als je er ietsje langer over nadenkt…
- Geen toegang voor onbevoegden (HO)
Waar een deurtje in een crypte in de Sint-Baafskathedraal in Gent toe leidt, is onmogelijk te voorspellen. Er staat: “Geen toegang voor onbevoegden” op, maar als je dat in de wind slaat... dan moet je dat zelf maar weten. Een mysterie van de bovenste plank!
- De lentetuin (FA)
Als je oud bent, last van artritis hebt en je vrouw is overleden, de zomer loopt op zijn einde, de tuin, hobby van je vrouw met groene vingers, verwilderd. Wat als… Heilzaam verhaal, of… toch weer niet?
- Neder-Park (SF)
Prachtig over de top verhaal over een alternatief pad dat Nederland is ingeslagen. Onder Japan, dat uiteindelijk heel Nederland gekocht heeft en er een groot toeristisch centrum van gemaakt heeft. Mooie oplossingen gevonden voor ontstane problemen. Onder de titel: Nederpark eerder verschenen in: Cerberus 19 uit 1994.
- De grens voorbij (FA)
Afgrijselijke horror, althans voor mij! Een man wordt geobsedeerd door reclame en zoekt een manier om alle reclameblokken achter elkaar te monteren, zodat hij de films niet meer hoeft te zien! Prachtig uitgedacht!
- De handleiding (SF)
Briljant verhaal én… ik vertel er verder helemaal niets over! Read the fucking manual!!!
- De dag dat de tekst-wissende T-bommen vielen (SF)
Deze is, in principe, nog briljanter dan de vorige. Denk er eens wat langer over na wat je gelezen hebt!
- Hotel Maldoror (SF)
Hotel Maldoror ligt ver weg. Ver van de bewoonde wereld. Op het nabij bijgelegen meer zou een poort zijn naar andere dimensies. De hoofdpersoon is er niet echt met vakantie, maar meer om eens te kijken wat er nou waar is van de verhalen. Je maakt nog eens wat mee in hotel Maldoror! Mooie afsluiting van deze evenzo mooie bundel!
Dit alles wordt gevolgd door een interview met de meester, afgenomen door Isabelle Plomteux en Frank Roger over surrealisme door Finn Audenaert, én… De Ballardiaanse surrealist: Het proza van Frank Roger, door Finn Audenaert en DannY De LaeT.
En dan… dan is het gedaan! Met vooral in het achterhoofd dat Frank Roger met gemak nog wel een stuk of wat van bundels van dit formaat zou kunnen vullen. Hels paradijs… een gevarieerd aanbod van verhalen. Veel verhalen (als ik goed geteld heb: 26) verschenen eerder, in sommige gevallen, veel eerder, maar ook veel (dus, wederom als ik juist geteld heb, 24) verschenen niet eerder. Dat niet eerder verschenen wil zeggen, niet eerder op papier of niet eerder op, of in andere,media, die aan mijn speurend oog onttrokken waren. In beide gevallen, niet erg. De herhaling was een genot om mee te maken en de nieuwe verhalen… wel… ook een genot om mee te maken. Er is dan geen enkel ander advies mogelijk… kopen en lezen, maar wel met mate, een overdosis Frank Roger heb je zo opgelopen en dat is niet best. Je weet maar nooit of zoiets besmettelijk is!

Een recensie van Storing van Jan D. Westerman door Jos Lexmond
Jan D. Westerman. Als een bibliograaf waren me de boeken van Jan D. Westerman al eerder opgevallen. Of dat precies met Storing, toen het voor het eerst verscheen in 2010, was, weet ik niet. Het kan ook best met een van de andere boeken zijn die hij uitgaf bij (eerst bij Bergboek, wat later Kirja werd) Kirja. Mede door de verschrikkelijke omslagen, alsmede de verschijning bij Kirja (die ik op hetzelfde niveau inschatte als bijvoorbeeld Free Musketeers), negeerde ik ze compleet. Flut, was het eerste dat me te binnen schoot, als ik dat soort ‘uitgeverijen’ maar zag en ging door waar ik me bezig was. Het zou eenvoudigweg niet bij me opgekomen zijn om een boek uit die hoek aan te schaffen. Toch staan, tot mijn eigen verbazing, al zijn boeken, weliswaar onder de naam Jan Dirk Westerman, allemaal al opgenomen in Fandata. Ook die wonderen zijn de wereld nog niet uit! Maar waarschijnlijk heeft iemand anders dat dus gedaan.
Niet heel veel eerder moest ik al bekennen dat de bundel De trein naar nergens en andere verhalen van Frank Roger, al eerder uitgegeven in 2005 bij Free Musketeers, daar absoluut niet thuishoorde en gelukkig (en meer dan terecht) nu opnieuw uitgegeven was bij EdgeZero. Op dit moment, moet ik alweer door het stof, om toe te geven dat Storing meer dan terecht, weliswaar volledig geredigeerd, verbeterd en vernieuwd, nu is verschenen is bij Iceberg Books. Het zal meer dan waarschijnlijk zijn dat destijds genoemde auteurs niet bij reguliere uitgevers terecht konden en ten einde raad voor een self-pub uitgever kozen. Ik ben dan altijd wel heel erg benieuwd of die stap ze gebracht heeft waar ze wilden zijn. Volgens een interview met Jan in Celtica Magazine 6, dat ik zojuist las, verkocht hij toch nog een paar honderd exemplaren van zijn eerste boek. Dat viel me nog heel erg mee. Als mensen eenmaal van zijn boeken geproefd hadden, bleven ze terug komen, maar meer werden het er door de povere publiciteit en hoge prijs niet.
Jan D(irk) Westerman, werd geboren op Goeree-Overflakkee in 1933. Als zoon van een schippersechtpaar zat het varen hem in zijn bloed. Hij kwam inderdaad in de scheepvaart terecht, maar na een aantal jaren moest hij noodgedwongen een baan accepteren bij een havenbedrijf in Vlissingen, waar hij 35 jaar werkte. Na zijn pensioen kon hij eindelijk de tijd en de rust vinden om zijn grote passie, het schrijven, alle ruimte geven. Komt die u niet bekend voor? Er zijn er natuurlijk meer, die ook na hun pensionering begonnen te excelleren met het vertellen van fantastieke verhalen. Curieus, toch? (Wie, oh wie was (of liever: is) dat?). En... ondanks zijn hoge leeftijd schrijft hij nog steeds, dus nieuw werk is er misschien ook nog wel te verwachten!
Waarom ben ik van menig veranderd over Storing? Goede vraag, maar niet zo heel erg moeilijk om te beantwoorden. Allereerst omdat Erik Schreuder van IceBerg Books zo enthousiast was over Jan D, Westerman en wel zo enthousiast, dat hij van zins is om een flink deel (misschien wel allemaal) van Westerman’s boeken in verbeterde en vernieuwde vorm opnieuw uit te gaan geven en waarvan Storing de eerste is. Ten tweede omdat ik met groeiende belangstelling Storing las en Erik over dit boek in ieder geval meer dan gelijk moest geven. Wat een prachtig rechttoe rechtaan, avonturenroman. Iets anders kan ik het niet noemen!
Een alien satelliet is er verantwoordelijk voor dat de elektriciteit op aarde van het ene op het andere niet meer werkt. Vrijwel meteen is het gedaan met de beschaving. Het leven komt met een flinke schok tot stilstand. Op dat moment is het ieder voor zich en sterke mannen nemen in regio’s van Nederland meteen de macht over. Foute groepen ontstaan en proberen zoveel mogelijk van de aanwezige wapens en voedsel in handen te krijgen. Plundering en verkrachting zijn aan de orde van de dag. Polders worden niet meer bemalen en Nederland loop zachtjesaan onder water. Prima dystopie! Ed Verdamme, een succesvol schrijver, begint een zoektocht naar zijn dochter, Janine.
Het Avontuur (ja… absoluut met een grote letter A) begint meteen als je bladzijde een opent en houdt pas weer op als het boek na pagina 668 weer dichtdoet! Mag ik zeggen dat ik hetzelfde gevoel had als bij het lezen van Tschai van Jack Vance. Het enige wat je wilt is gewoon niet gestoord worden en doorlezen. Als maar door. Het is toch al een tijdje geleden dat ik zoiets had met een boek en dus… kan ik Storing alleen maar van harte aanbevelen! Prachtig Sinterklaas of Kerst cadeau trouwens!!!
Niet heel veel eerder moest ik al bekennen dat de bundel De trein naar nergens en andere verhalen van Frank Roger, al eerder uitgegeven in 2005 bij Free Musketeers, daar absoluut niet thuishoorde en gelukkig (en meer dan terecht) nu opnieuw uitgegeven was bij EdgeZero. Op dit moment, moet ik alweer door het stof, om toe te geven dat Storing meer dan terecht, weliswaar volledig geredigeerd, verbeterd en vernieuwd, nu is verschenen is bij Iceberg Books. Het zal meer dan waarschijnlijk zijn dat destijds genoemde auteurs niet bij reguliere uitgevers terecht konden en ten einde raad voor een self-pub uitgever kozen. Ik ben dan altijd wel heel erg benieuwd of die stap ze gebracht heeft waar ze wilden zijn. Volgens een interview met Jan in Celtica Magazine 6, dat ik zojuist las, verkocht hij toch nog een paar honderd exemplaren van zijn eerste boek. Dat viel me nog heel erg mee. Als mensen eenmaal van zijn boeken geproefd hadden, bleven ze terug komen, maar meer werden het er door de povere publiciteit en hoge prijs niet.
Jan D(irk) Westerman, werd geboren op Goeree-Overflakkee in 1933. Als zoon van een schippersechtpaar zat het varen hem in zijn bloed. Hij kwam inderdaad in de scheepvaart terecht, maar na een aantal jaren moest hij noodgedwongen een baan accepteren bij een havenbedrijf in Vlissingen, waar hij 35 jaar werkte. Na zijn pensioen kon hij eindelijk de tijd en de rust vinden om zijn grote passie, het schrijven, alle ruimte geven. Komt die u niet bekend voor? Er zijn er natuurlijk meer, die ook na hun pensionering begonnen te excelleren met het vertellen van fantastieke verhalen. Curieus, toch? (Wie, oh wie was (of liever: is) dat?). En... ondanks zijn hoge leeftijd schrijft hij nog steeds, dus nieuw werk is er misschien ook nog wel te verwachten!
Waarom ben ik van menig veranderd over Storing? Goede vraag, maar niet zo heel erg moeilijk om te beantwoorden. Allereerst omdat Erik Schreuder van IceBerg Books zo enthousiast was over Jan D, Westerman en wel zo enthousiast, dat hij van zins is om een flink deel (misschien wel allemaal) van Westerman’s boeken in verbeterde en vernieuwde vorm opnieuw uit te gaan geven en waarvan Storing de eerste is. Ten tweede omdat ik met groeiende belangstelling Storing las en Erik over dit boek in ieder geval meer dan gelijk moest geven. Wat een prachtig rechttoe rechtaan, avonturenroman. Iets anders kan ik het niet noemen!
Een alien satelliet is er verantwoordelijk voor dat de elektriciteit op aarde van het ene op het andere niet meer werkt. Vrijwel meteen is het gedaan met de beschaving. Het leven komt met een flinke schok tot stilstand. Op dat moment is het ieder voor zich en sterke mannen nemen in regio’s van Nederland meteen de macht over. Foute groepen ontstaan en proberen zoveel mogelijk van de aanwezige wapens en voedsel in handen te krijgen. Plundering en verkrachting zijn aan de orde van de dag. Polders worden niet meer bemalen en Nederland loop zachtjesaan onder water. Prima dystopie! Ed Verdamme, een succesvol schrijver, begint een zoektocht naar zijn dochter, Janine.
Het Avontuur (ja… absoluut met een grote letter A) begint meteen als je bladzijde een opent en houdt pas weer op als het boek na pagina 668 weer dichtdoet! Mag ik zeggen dat ik hetzelfde gevoel had als bij het lezen van Tschai van Jack Vance. Het enige wat je wilt is gewoon niet gestoord worden en doorlezen. Als maar door. Het is toch al een tijdje geleden dat ik zoiets had met een boek en dus… kan ik Storing alleen maar van harte aanbevelen! Prachtig Sinterklaas of Kerst cadeau trouwens!!!