Fandata is nooit zo groot geworden zonder de hulp van velen. Jos en Jan hebben al jarenlang gegevens verzameld voor Fandata, en begin jaren nul is Marcel daarbij gekomen. We konden altijd vertrouwen op Lex Molenbroek, die de synchronisatie voor ons verzorgde. Daarnaast hebben mensen in zowel het verleden als heden data aangeleverd, en daarvoor zijn we zeer dankbaar.

Nu zijn we een nieuw avontuur aangegaan. De volledige Fandata is nu doorzoekbaar op onze website. Het online brengen van Fandata werd mede mogelijk gemaakt door Wikibase Solutions, Petra Polane-Loijenga en Kim ten Tusscher.
Momenteel is dit item nog in de maak.
Boeken en verhalen die in Fandata terug te vinden zijn, voldoen aan een of meerdere criteria. We houden onszelf aan een aantal stelregels, rondom het wel of niet opnemen van een verhaal of boek.

In grove lijnen vallen hieronder de volgende zaken:

- Het verhaal of boek bevat elementen van Sciencefiction, Fantasy en/of bovennatuurlijke Horror.

- Verhalen over heksen, elfjes en/of kabouters die voorkomen in sprookjes, sages en legendes.

- Verhalen waarin religieuze wonderen en/of paranormale verschijnselen zijn beschreven.

Maar het voornaamste uitgangspunt is: als iets niet kan, of een gebeurtenis onmogelijk is toen het werd geschreven, dan nemen we het op. Voorbeeld hiervan is een luchtballonvaart rondom de wereld (toen dat onmogelijk was). En denk ook aan als dieren met mensen praten of een wonderbalsem dat alle ziektes geneest.


Niet alles voldoet aan onze criteria om in Fandata opgenomen te worden. Hieronder een overzicht van voorbeelden daarvan:

- Fabels met sprekende dieren onderling. Ze hebben geen interactie met mensen.

- Verhalen waar dieren verkleed gaan als mens en mensenzaken doen, maar waar geen mens in voorkomt.

- Verhalen met pratende meubels, planten, servies, bestek, etc. maar die geen interactie hebben met de mens, alleen onderling. En waarin ook niets fantastisch gebeurt.

- Als iets fantastisch gebeurt in een droom, ijldroom of drugsroes. Behalve als ze de droom gebruiken om in een fictieve wereld te komen.

- Horrorverhalen waar niets bovennatuurlijks gebeurt. Denk hierbij aan verhalen over een seriemoordenaar.

- Spook- of paranormale verhalen waar het spook of verschijnselen niet echt zijn, maar waarin alle verschijnselen door de mens zelf zijn veroorzaakt.

- Een woord (heks, dwerg, reus) betekent niet automatisch dat het fantastisch is. Hierbij kan worden gedacht aan de vele heksenverhalen in sages en legendes, die gaan in verschillende gevallen over een oud vrouwtje.

- De Bijbel en Bijbel verhalen.

- Toneelstukken of scripts van een film.

Aangezien er altijd ‘grijs gebied’ kan bestaan, staan we graag open voor discussie hierover.
Het zoeken gaat iets anders dan dat je mogelijk gewend bent bij Google. Er zijn functies ingebouwd. Zo hebben alle leestekens (+, -, ?, (), ; etc) een bepaalde functie.

Een voorbeeld. Holland-SF. Daar wilt de zoekfunctie SF aftrekken van Holland en dan vind hij niets. Als je de functies van leestekens wilt uitschakelen zet je zoek term tussen qoutes (“). Met “Holland-SF” vind je alle uitgaves van het NCSF. Een paar makkelijke functies.

? : Dat kan elke karakter zijn. Met Ren? Barjavel, vind je de auteur René Barjavel.

- : Een titel moet een woord bevatten, maar mag het andere woord achter de – niet bevatten.

+ : Beide woorden moeten in de titel voorkomen

Verder hebben we nog een aantal extra zoekfuncties ingebouwd.

Bij titel en boek kan je naast de titel ook de auteur in geven.

Bij titel kan je ook een boekenserie ingeven, denk aan Rad des Tijds, Twilight. Dan zie je alle titels van deze boekenserie.
Op Fandata zijn biografieën te vinden van personen (van schrijvers, vertalers, illustratoren, samenstellers en redacteuren). Enkel wanneer we toestemming hebben van de betreffende persoon, zal de foto van die persoon daaraan worden toegevoegd. Zie je jezelf terug op deze site en mogen we je biografie aanvullen met een foto neem dan contact met ons op.
Er zijn boeken die fantastisch lijken, maar achteraf geen fantastisch element bevatten. We hebben ze gelezen en zijn tot de conclusie gekomen dat ze niet thuis horen in Fandata.

Een paar voorbeelden:

- Hendrik Conscience, De geschiedenis van graaf Hugo van Craenhove

- Henk Does, Naar verre planeten.

- Tonke Dragt, De zevensprong

- Ian Flemming, Hoog spel (Moonraker)

- Jaap ter Haar, Koning Arthur

- Andrew Neiderman, Advocaat van kwade zaken (The devil's advocate)

- Anton Wolvekamp, Monster en het vervolg Draak