Fandata

De Bibliografie van het Fantastische.
Laat je verbazen! Je zult versteld staan van alles wat deze website te bieden heeft. Fandata.nl is een website met een continu groeiende database gevuld met Fantastiek in het Nederlandse taalgebied. Waarom? Sciencefiction, Fantasy en Horror prikkelt de verbeelding oneindig; het is niet gebonden aan onze kennis van de wereld om ons heen. Dat is wat het team van Fandata verbindt. Al meer dan 40 jaar verzamelen we informatie rondom Fantastiek. Er blijft nog veel te ontdekken en onderzoeken op dit gebied. Dagelijks zijn we actief met het aanvullen van informatie.

In Fandata kun je alle gegevens vrijblijvend doorzoeken. Verdwaal in de verhalen van Bertus Aafjes tot Roger Zelazny. Ontdek de werelden van Aardzee tot de Saga’s van de Wisselaars.
Heb jij ook een grote voorliefde voor Fantastiek? Dan zijn wij op zoek naar jou!

• Fandata team: We zoeken uitbreiding van het Fandata team. Wil je meewerken aan het verzamelen en het controleren van gegevens? Neem contact met ons op, via de contactgegevens.
• Fandata-donateur: Om de site te verbeteren zijn we op zoek naar donateurs. Wil je doneren? Neem contact met ons op, via de contactgegevens.

Een recensie van Ganymeders-24 door Jos Lexmond
Een van DE gebeurtenissen van het jaar is toch wel het verschijnen van de nieuwe Ganymedes. Daar kijk ik telkenmale toch echt naar uit. Ik was daarom extra in mijn sas toen Remco afgelopen weekend (eind juli) contact met me zocht, of ik Ganymedes 24 nu al wilde ontvangen, zodat ik (net als vorig jaar) een recensie zou kunnen schrijven die beschikbaar zou zijn tijdens de officiële introductie van 7 september tijdens Fantasticon. Of ik dat zou willen? Jullie mogen drie keer raden wat ik antwoordde. “Nee hoor! Geen zin in!” Ha… nee, ik wilde niets liever!!!

Vorig jaar verklaarde ik mijn eerdere ontvangst van Ganymedes 23 met een tijdreisverhaal. Dat was leuk, maar dat kan je niet blijven doen zonder een paradox te veroorzaken. Wel… (en nu komt het) zat ik zomaar, met Ganymedes 24 stevig in de knuistjes geklemd, te filosoferen over Ganymedes 25. Voorwaar een jubileumjaar én een jubileumeditie. Ik was toch stikstiekem heel erg benieuwd hoe die eruit zou zien en ben toch effe gaan kijken. Nou… je zult het niet geloven! Ganymedes 25, de jubileumeditie, bevat alle verhalen uit voorgaande Ganymedessen, PLUS de nieuwe verhalen voor 2025. Dat zijn dus een slordige 495 verhalen, ongeveer een 7575 pagina’s beslaand! Deze cijfers zijn gecheckt door mij persoonlijk, dus ze kloppen als een zwerende vinger. Je kunt je voorstellen wat voor een leuke pocketuitgave (het kan dan dus toch!) dat is geworden. Ik ben er zojuist aan begonnen om die recensie volgend jaar september met jullie te kunnen delen!!! Prachtig wordt dat, dat kan ik jullie wel alvast wel vertellen!!!

Alle gekheid op een stokje… het is tijd om de inhoud van Ganymedes 24 eens op zijn merites te beoordelen, want anders ben ik niet op tijd klaar met de 33 items die deze Ganymedes tussen de fraaie omslag geklemd houdt. Zin in!!!

Te beginnen met de voorgeleiding door Paul van Leeuwenkamp en Remco Meisner. Geen verhaal natuurlijk, alhoewel de verhalen er af en toe wel doorheen schemeren. Beide heren was het opgevallen dat er bij de inzendingen voor Ganymedes 24 opvallend weinig Griezel- dan wel Horrorverhalen, zaten. Dank je de koekoek! Die werden allemaal naar Bang voor spoken? van Poespa Productions gestuurd! Dus reken maar dat er volgend jaar een overdosis aan Horror door de fysieke, dan wel, digitale brievenbus stroomt!

En… het toegewenste leesplezier… dat zit wel snor!!!

- Jeroen de Leeuw – 1999 (SF)
Jeroen de Leeuw mocht het spits afbijten! In het 1999 van Jeroen is Nederland een dictatuur, waar iedere stap van iedereen gevolgd wordt. Absoluut een eng aandoend verhaal. Het eindigt zo mogelijk nog een graadje erger!

- Jan J.B. Kuipers – Het kasteel van de lange schaduw (FA)
Prachtig verhaal! Verteld met een beheersing van de taal, die weergaloos is! Al lezende werd je de schimmenwereld van de vertelling ingetrokken, waarmee je deel werd van het vertelde. Bij het langzaam uitdoven van het verhaal, waarbij een hint van een volgend keer met succes zindert, zijn geen van de beoogde doelen bereikt en blijf je jammerend achter. Iets wat Jan J.B. Kuipers wel is toevertrouwd!

- Marco Knijnenburg – Zucht (HO)
Een nieuwe naam! Leuk! De eerste in deze Ganymedes! Een verrassend, maar ietwat saai aandoend verhaal, tot… Leuk gedaan! Hoop dat je de smaak te pakken hebt!

- Ruuf de Jong – Poetsbeurt (SF)
Niet geheel en al nieuw meer, maar toch nog pril. Er stonden al twee verhalen van hem in Fandata. Een vrouw is aan een poetsbeurt toe. Al haar collega’s doen het en de een na de ander maakt promotie. Maar wat doet het met haar relatie? Indringend verhaal!

- Mike Jansen – Het verhaal van de strijdgriffioen (FA)
Een standbeeld van een griffioen is een overblijfsel van een overwonnen beschaving. Het is een belofte. Mooi en vooral kort verhaal met een diepere achtergrond.

- Johan Klein Haneveld – Piratenjager (SF)
Een origineel idee over een oud gegeven, op een nieuwe manier vormgegeven en inventief bedacht verhaal. En ja… het heeft met de piratenzenders van vroeger te maken, maar… dan anders!

- Guido Eekhaut – Het mogelijk einde van Deze Wereld (SF)
Guido Eekhaut filosofeert over de nieuwe en, naar mijn idee, zeer verwarrende persoonsvormen. Het zal wel met mijn ietwat gevorderde leeftijd te maken hebben. Hun en Hen! Prachtige argumentatie! Vermoord hen! Eh… hen, zij of wij? Nee, die niet! Hen!!! In een verkeerd universum, of… in een verkeerd zijn? Geweldig!!!

- Gerrie van Dijk – Buitenaards onderzoek (SF)
Gerrie van Dijk… nieuwe naam? Ja!!! Leuk verhaal over een alien, die aardbewoners observeert vanuit zijn schip tussen het ruimteschroot. Mede aan boord… zijn zoon, lamme tak van origine! Zoals gezegd… leuk verhaal in aanleg dat nu al gedateerd is. Premier Rutte! Probeer te vermijden dat een verhaal nu al in het verleden speelt!

- Petra Coret – Muis (HO)
Petra Coret… ook al een nieuwe naam! Fascinerend horrorverhaal waarin een gepeste afrekent met een pester! Een prima duister verhaal met een liefdevol randje!!!

- Gerd-Jan van den Bemd – De vertegenwoordigers (HO)
Twijfelde even over het genre waar dit verhaal in thuishoorde. In eerste instantie had ik voor SF gekozen. Maar… eng verhaal over enge mensen die enge dingen doen! Wel intrigerend en wat, hoe en waarom. Victor Verhulst is opgenomen, maar… waarin?

- Ruben De Baerdemaeker – Vacua (FA)
Verrassend verhaal! Het speelt zich af in een fictief land. Hilde Baudewijns, is de dochter van een would be dictator: Hildebrand Baudewijns. Naast Vacua, de stad waar Hilde woont, is een Gat. Een Gat waar de muskers wonen. Verkiezingen komen en Hilde verstopt zich in haar atelier samen met Aron, een journalist, die niet in Vacua mag zijn. Vervreemdend, maar uitermate boeiend verhaal!

- Finn Audenaert – Klem (SF)
De mensheid zit klem op aarde. Globaal President Rodrigo is op de vlucht voor de Magels, indringers uit de Magelhaense Wolken. Slaagt hij in zijn bedoelingen. Spannende achtervolging!!!

- Paul van Leeuwenkamp – De succesvolste man ooit (SF)
Paul van Leeuwenkamp schildert op negen pagina’s het leven van twee mensen. De een, een zwerver in Utrecht, die voor zichzelf niets meer nodig heeft dan een eigen kamer en een zacht bed in een opvanghuis bij het Leger des Heils. De ander is de rijkste man ter wereld, die de wereldregering voor elkaar kreeg. Wat hebben beide mannen in hemelsnaam met elkander van doen? Fascinerend verhaal!!!

Nu volgen een aantal gedichten. Zoals gewoonlijk, ga ik daar geen commentaar op geven. De teksten zijn, naar mijn uiterst bescheiden mening, soms mooi en soms niet, soms begrijpelijk en soms ook absoluut niet. Maar zoals in eerdere besprekingen gemeld… ik heb er geen verstand van en dus geen kijk op, dus ik ga er dus ook niets over zeggen!

- Nanne Nauta – Utrecht aan zee (Poëzie, niet opgenomen)
- Paul van Leeuwenkamp – Dit is geen oefening (Poëzie, niet opgenomen)
- Paul van Leeuwenkamp – Mouches Volantes (Poëzie, niet opgenomen)
- Finn Audenaert – Morslevend (Poëzie, niet opgenomen)
- Finn Audenaert – Serengeti (Poëzie, niet opgenomen)
- Jan J.B. Kuipers – Paleisrevoluties (Poëzie, niet opgenomen)
- Titia E. Beukema – Meeting 2030 (Poëzie, niet opgenomen)

En… weer door met de verhalen:

- Ludo Maas – De dag waarop de gesprekken stil vielen (SF)
Niet echt een nieuw schrijver, maar wel pril. Tot nu toe slechts één verhaal opgenomen in Fandata. Maar… dat gaan er zeker meer worden! Intrigerend verhaal over een hopeloze dystopische toekomst, waarin de mensen niet meer praten en daarom arbeidsduurverkorting kregen. Waar leidt dit alles toe?

- Remco Meisner – Commissaris Omer en de man op het bankje (SF)
Aangrijpend verhaal! Hierin dringen allerlei eigen problemen van deze wereld zachtjes door de naden van dit verhaal, met even treurige gevolgen. Zeldzame pracht is ons deel!!!

- Marcel Ozymantra – De saloon aan het einde van de wereld (FA)
Fantasievol en meeslepend verhaal, waarvan de diepere achtergrond me ontgaat. Het speelt zich af in een western setting, met magiërs, wederwolven, monsters en andere duisterlingen. Met een absoluut verrassend einde, dat dan weer wel!!!

- Jasper Polane – Door het fluïde woud (SF)
In een hovercraft zweven een aantal mensen boven het fluïde woud. Dat fluïde woud is een woud waar leven en elektronisch leven met elkaar verstrengelen en uitgroeien tot abominaties. De mensen zijn onderweg naar de noordkant van het woud en verdelen alvast de te ontvangen bonussen. En dat niet alleen… ze geven ze ook al uit! Maar waar blijft de noordkant? Angstaanjagend mooi geschreven!

- Frank Roger – De dag dat de zon in zee neerstortte (SF)
Frank Roger, een verhalenmachine pur sang, levert met ‘De dag dat de zon in zee neerstortte’ een van zijn meest vervreemdende, maar tevens een van zijn schitterendste, verhalen af. Ademloos gelezen, mezelf afvragend of ik (wij) hier de enige(n) die niet echt overtuigd is (zijn)! Een lust voor oog en brein!!!

- Laura Scheepers – In de ogen van mijn lief (FA)
Laura Scheepers schrijft schitterende verhalen met Mike Jansen samen, maar solo kan ze er ook wat van. Onder de invloed van Jaap Boekestein’s Hot Fantasy (zo lijkt het wel) schreef ze het wondermooie en waanzinnig romantische ‘In de ogen van mijn lief’. De conclusie moge duidelijk zijn!!!

- Karel Smolders – Een Lazarus voor iedereen (SF)
Karel Smolders schrijft, of beter gezegd publiceert, niet bijzonder veel, maar wel verhalen die ertoe doen! Dit is een verhaal over verlies, rouw, een nieuwe liefde, loslaten en weer opnieuw bonden. En… A Hell Of A Plottwist!!!

- Tais Teng – Waterloper (SF)
Prachtig verteld verhaal. Rijk aan details en eigenlijk een dergelijk verhaal dat niemand anders op die manier zou kunnen schrijven. Het is vrijwel onmogelijk om op een dergelijke manier in Nederland te kunnen blijven wonen. De techniek bereikt zijn grenzen van kunnen als de helft van de Ross-plaat op Antarctica de oceaan inschuift. Tais Teng schrijft hoe langer hoe mooier. De details, de vondsten, de vertolking van de Hollandse handelsgeest en het te gelde maken van onze waterbeheersing. In Bangla-Desh verlaten de Hollanders het land na een alles verwoestende tsunami. “Er is niemand over die ons kan betalen!”, hoeveel Hollandser kan je het hebben. Nuchter en... to the point (naar het punt?)!

- Wendy Torenvliet & Brenda Hingstman – Belofte maakt schuld (SF)
Pracht verhaal over poets-wederpoets. Aan boord van de TASMAN, een Terraformatie station in een baan om een planeet, zijn 2 mensen en een AI. Ze vormen allen een backup voor elkaar. Een van de schakels, Anne, wil naar huis. Als haar snel vervoer door het zwarte gat wordt afgewezen, stelt de AI een procedure voor. Als ze die naar veel vijven en zessen uiteindelijk volgt, raakt ze van de regen in de drop. Het is geschreven als een thriller en leest als een raket! Never Play With An AI!

- Joost Uitdehaag – Een perfecte match (SF)
‘Een perfecte match’ is een, met succes, klein gehouden liefdesverhaal. Een laborant past zijn DNA aan op de vrouw die geen interesse heeft in hem. De aanpassing lukt, maar de werkwijze komt uit. Jaren later… Mooi verhaal en inderdaad mooi klein gehouden. Of alles goed komt…

- Reinder Veelinx – Jimpa (SF)
Reinder Veelinx schotelt ons een wereld voor, die ik steeds meer vrees en die me steeds meer tegen gaat staan. Floris zijn hondje heeft een gedragsprobleem en moet geopereerd worden. Een kleine storing zorgt ervoor dat zijn hondje overlijdt. Gevoelig verhaal waarin Amazon van Google lijkt te winnen!

- Alexander Verbeek-van den Toren – Pionier (SF)
Alexander pakt, buiten het klimaatprobleem, dat nogal sterk op de achtergrond speelt, een maatschappelijk probleem van de toekomst aan. Het is ook al een gevoelig verhaal, dat absoluut tot de betere van deze Ganymedes 24 behoort. Ik wil er verder eigenlijk weinig over zeggen. Lees het zelf en geniet van de onverwachte conclusies!

- Charles van Wettum – De schaduw van Roos (SF)
Prachtverhaal met een wrange afloop. De schooiers lijken het altijd te winnen. Dit maal ten kostte van een jong en bangelijk meisje, Roos genaamd. Mooi en gevoelvol verteld!

En we gaan over tot ‘Over de Gepubliceerden’. Met een zucht sla ik Ganymedes 24 dicht, of slaan… het gaat niet met een klap, maar zacht jankend! Het is uit! Het is gedaan! Alweer een prachtige editie van een magnifieke reeks. Eentje die ook al in de eregalerij erbij kan gaan staan. Eer aan de schrijvers (allemaal), aan de samenstellers (alle twee) en de omslag illustrator (alleen)! Moge Ganymedes altijd zo door blijven gaan en moge Vincent van der Linden er voldoende schilderijen voor gemaakt hebben!!!

Zo… dat karwei is plat! Nu terug naar Ganymedes 25! Ben benieuwd of ie er volgend jaar ook echt is. Er kan zomaar iets gebeuren, waardoor we in een parallel universum belandden, waar we dan met Ganymedes 25 jaar! Verzamelde Werken van Remco Meisner & Paul van Leeuwenkamp opgescheept komen te zitten. Gelukkig heb ik Ganymedes 25 al wel. Eens kijken… waar was ik gebleven? Ah… Ik adem je bloed in van Eddy C. Bertin! Altijd nog eens willen lezen!!!
Jan J.B. Kuipers, winnaar van het Bemoste Beeld 2024
Geboren te Zaamslag, Terneuzen, Zeeland. Jan J.B. Kuipers is een auteur van fictie en non-fictie in diverse genres.

Hij publiceerde tientallen boeken en honderden bijdragen op het gebied van geschiedenis, archeologie, letteren, sciencefiction, popcultuur, thrillers en jeugdliteratuur. In 2005/2006 was hij stadsdichter van Middelburg. Was werkzaam als freelance auteur en redacteur, en in de archeologie. Was onder meer actief als redacteur bij regionaal-historische uitgeverij De Koperen Tuin, rubrieksauteur en redactioneel medewerker van de Encyclopedie van Zeeland, journalist, tekstschrijver, recensent en radiocolumnist. Publiceerde essays, verhalen, artikelen en interviews, bijdragen aan bundels en bloemlezingen, poëzie en boeken over historische, archeologische, literaire en maritieme onderwerpen.

Tevens was hij auteur van kinderboeken, een SF-bundel en een thriller, redacteur van o.a. Nehalennia en Ballustrada en medewerker van het Zeeuws Tijdschrift.

Werkte voorts als auteur voor onderwijsmethoden, o.a. Leeslijn (Meulenhoff Educatief) en Bronnen (EPN/Wolters Noordhoff) en leverde veel bijdragen aan reeksen als Ganymedes en Vlaamse Filmpjes.

Artikelen en essays verschenen o.a. in Spiegel Historiael, Volkscultuur, De Blauwe Wimpel, Optima, Hollands Maandblad en Archeologie Magazine. Kuipers won de King Kong Award en de Millennium Prijs voor het beste Nederlandstalige fantastische verhaal (1983, 1987, 1997); enkele verhalen verschenen in Engelse en Duitse vertaling.

In 2003 werd hij genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs met Maritieme geschiedenis van Zeeland. Winnaar Bemoste Beeld 2024. Broer van Gert Kuipers.
Een recensie van Vergruisde stemmen van Anthonie Holslag door Jos Lexmond
Met elk boek dat Anthonie Holslag schrijft, schrijft hij zich meer en meer mijn kant op. Ik word een Fan!!! Jawel… een met een hoofdletter. Niet alleen prachtig aan de binnenkant, maar de buitenkant is ook meer dan oogstrelend én met een leeslint, wat ik overigens niet gebruik. Een boekenlegger vind ik veel handiger, dus zit dat verdoemde lint alleen maar in de weg en verveelt me zeker een pagina of veertig. Het schiet eruit, blijft niet zitten en als je het helemaal zat bent en er aan toe bent om het eruit te knippen, dan blijft het eindelijk zitten, alsof het aanvoelt, dat haar einde nabij is. Zuchtend lees je eindelijk ongestoord verder.

Goed… klaar hiermee. Het boek! Het was meer dan toevallig dat ik dit boek iets later binnen kreeg dan Dracul van Darce Stoken en J.D. Barker, wat ik dus eerder las dan Vergruisde stemmen. Het was een aparte ervaring om beide boeken direct na elkaar te lezen, omdat beide verhalen zoveel raakpunten hebben en zelfs soms zo aanvoelden of ze elkaar aan vulden. Misschien zelfs leemtes invulden, waarvan ik in eerste instantie niet zag dat die er waren. Zoals gezegd… een aparte ervaring.

Vergruisde stemmen dus. Zoals een vampier je leegzuigt, zoog het verhaal mij het boek binnen.

Op de achterflap: “Een literatuurwetenschapper doet onderzoek naar de schrijver Bram Stoker en diens klassieke roman ‘Dracula’. In de archieven van de stad Dublin vindt hij een oud, handgeschreven manuscript, met de titel ‘De vampier’.

Hij wordt ondergedompeld in een vertelling over sterfelijkheid, onsterfelijkheid, het menselijke, het onmenselijke en hun geliefden. Hoe meer hij leest, des te meer hij beseft dat het verhaal hem op een noodlottig pad probeert te krijgen.

Sommige verhalen leven, zo ontdekt hij. Ze leven en hebben tanden, ze kunnen je verslinden…”

Deze woorden alleen al hebben een grote aantrekkingskracht op mij! Laat staan het verhaal zelf, dat me verslaafde met de pulsatie van het verhalende ritme. Het is amper mogelijk je er los van te maken en naar bed te gaan. Je wilt meer, alleen maar meer en nog meer en de broodnodige nachtrust is ver te zoeken. Zodra je verslaafd raakt aan het bloed, dan raakt je ook verslaafd aan de letters, de woorden, de zinnen. De zinderende zinnen! Ik moet slapen, maar ik moet ook door. Wat een verschrikkelijk dilemma, wat een onmogelijke keuze! Uiteindelijk lukt het me los te rukken uit de ogen van het boek. Slapen moet ik. Kracht opdoen om morgen meer te lezen, kracht om meer verhaal tot me te kunnen nemen. Het boek ligt nu voor me op tafel en staart me aan. Het dwingt me het weer op te pakken, om door te gaan waar ik bleef. Maar nee… standvastig vluchtte ik de kamer uit.

Overtuigd? Nog niet? Ik kan het, denk ik, niet stelliger brengen. Dit boek moet je lezen als je van horror, geweldige horror houdt! Het kan zich absoluut meten met wat internationale schrijvers brengen. Dus ook met Dacre Stoker, de achterkleinneef van de Ierse auteur. Dat is het enige wat Antonie Holslag mist, de rechtstreekse (nou ja… achterkleinneef?) verbinding met Bram Stoker, maar dat maakt hij in geestelijke zin meer dan goed!

Het is tegelijk een verhaal en een wetenschappelijke verhandeling. De moraliteit en seksualiteit van de negentiende eeuw, de achtergrond van het verhaal over Bram Stoker en zijn Dracula, beroemd geworden na zijn dood! Prachtig boek en een prachtig verhaal. Ik noem het een must!!!