Danique van der Rijt is een Nederlandse docent geschiedenis en schrijver. Toen ze een jaar of acht was stond er een houten schoolbankje op haar kamer. Het was een oud klein tafeltje en in het gelakte blad zat een aantal diepe krassen. Soms liet ze haar vingers er langs glijden en fantaseerde over de verhalen die er achter schuil gingen. Uren heeft ze er doorgebracht, ingeklemd tussen de muur en de kast, met alleen het rood witte behang als uitzicht. Ze speelde er schooltje met haar vriendinnen, maakte er tekeningen en schreef er haar allereerste verhaaltjes. In schriftjes die ze nu niet meer kan vinden.

Later werden het dagboeken. Tientallen. Met harde kaften in allerlei kleuren. Van voor naar achteren schreef ze ze vol. Niet alleen met de dingen die ze dacht en voelde, maar ook met beschrijvingen van de wereld, de natuur en de mensen om me heen. Ze zocht in alles verhalen, misschien dat ze daarom geschiedenis ging studeren. Want als er iets een bron van fantasie kan zijn, dan is het ons verleden.

De geschiedenis greep me, net als het studentenleven. Studeerde van 2010 tot 2013 Master of Education - MEd, Master eerste graads lerarenopleiding geschiedenis Master of Education (Deeltijd) aan de Hogeschool van Amsterdam en van 2019 tot 2021 Romans en korte verhalen aan de Schrijversacademie te Leiden. Het schrijven kwam steeds meer op de achtergrond. Een baan, een jong gezin en een sociaal leven, ze vulden haar dagen als water een badkuip. Bijna vijftien jaar zette ze geen letter op papier. Tot de corona onze wereld veranderde en we aan de beeldschermen werden vastgeplakt. Langzaam begonnen er weer zinnen door haar hoofd te rollen. Ze typte ze dit keer, en ze is niet meer gestopt.

Ze won in 2022 de Hermes Thriller award schrijfwedstrijd met het verhaal Fleur de Lis .

Naast haar baan in het onderwijs geeft ze cursussen aan de Volksuniversiteit, is ze lid van het klimaat panel van de gemeente Utrecht en schrijft ze korte verhalen. Ze is in 2011 getrouwd met Maarten van der Rijt.