Geboren te Neuveville, Bern. Catherine Louis is een Zwitserse illustrator en grafisch ontwerper. Volgde de School voor Beeldende Kunsten in Bienne en de School voor Decoratieve Kunsten in Straatsburg (Atelier de Claude Lapointe).

Catherine Louis heeft haar atelier in het canton Neuchâtel in Zwitserland. Daar maakt zij haar boeken voor kinderen, maar ook affiches, theaterdecors van papier, kaarten en marionetpoppen. Ze heeft ongeveer honderd boeken geïllustreerd, waarvan sommige zijn vertaald in het Duits, Italiaans, Nederlands, Engels, Tsjechisch, Koreaans en Chinees.

In haar leven en in haar werk heeft China een enorme invloed op Catherine Louis gehad. Als grafisch ontwerper was zij altijd al geïnteresseerd in tekens en symbolen en raakte gefascineerd door Chinese karakters. Haar werk op het gebied van de Chinese kalligrafie leidde ertoe dat ze in 2005 werd geselecteerd voor de Internationale Biënnale van Bratislava en werd opgenomen op de IBBY-erelijst. In 2006 ontving ze op de Parijse Boekenbeurs ook de Sorcière-prijs met haar ‘Chinese prentenboek’.

Ze zoekt, tast, begint opnieuw, stopt nooit met het verkennen van nieuwe gebieden, experimenteren met nieuwe technieken; Het is een understatement om te zeggen dat ze koppig is en nooit opgeeft. Ga altijd verder, vind het sterke idee, het concept, de schets die zo dicht mogelijk bij de tekst blijft. Ze kan tien keer opnieuw beginnen met tekenen zonder haar goede humeur te verliezen.

Catherine Louis is genomineerd voor de internationale Astrid Lindgren Memorial Award 2024.

Catherine Louis woont en werkt momenteel in Dombresson, in Franstalig Zwitserland.