Geboren te Beuningen, Gelderland. Marije Tolman is een Nederlandse tekenaar van prentenboeken. Tolman is een dochter van de beeldend kunstenaar Ronald Tolman uit Beuningen. Zij groeide op in deze Gelderse plaats. Zij werd als grafisch ontwerper opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ook studeerde zij aan het Edinburgh College of Art in Schotland. Na haar opleiding legde zij zich toe op het illustreren van kinderboeken. Haar werk werd niet alleen in Nederland maar ook in Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Korea, Mexico, Portugal, Spanje en de Verenigde Staten uitgegeven. Samen met haar vader maakte zij De Boomhut. Voor dit boek ontvingen zij de prestigieuze Ragazzi Award en het Gouden Penseel 2010. Ze vestigde haar naam met illustraties voor talloze kinderboeken als De grote Robin, en prentenboeken als Het eiland en Springende pinguïns en lachende hyena's.

Haar werk werd onder meer geëxposeerd in het Kinderboekenmuseum in Den Haag, de Kunsthal Rotterdam en het Rijksmuseum Amsterdam.

Tegenwoordig werkt Marije als illustrator in haar eigen atelier, een verborgen binnentuin midden in het oude stadscentrum van Den Haag. Haar atelier is omgeven door veel groen zoals bamboe, rozen, vijgen, blauweregen en een grote magnoliaboom. Een groen eiland midden in de drukte van de stad. Geen e-mail, internet of telefoon (het enige apparaat dat je hoort is de elektrische puntenslijper). Haar kunstwerken zijn puur analoog en combineren druktechnieken (etsen, risograaf, linosnede, fotografie) gemengd met tekenmaterialen: aquarel, gouache, acryl, potloden, kleurpotloden, pen, inkt, olieverf, airbrush. Ieder boek of project is een expeditie, op zoek naar de juiste sfeer en doel.