Geboren in India. Peter Bailey is een Britse illustrator die gespecialiseerd is in kinderboekillustraties en staat bekend om zijn tijdloze monochrome lijntekeningen. Verhuisde op vierjarige leeftijd naar Londen. Zijn vader een Britse spoorwegarbeider, moeder een museumbediende. Hij studeerde illustratie aan de Brighton School of Art en begon vervolgens zijn carrière als freelance illustrator.

Hij heeft meer dan 140 boeken geïllustreerd en heeft ruim 35 jaar samengewerkt met enkele van de meest gewaardeerde auteurs, waaronder Philip Pullman (His Dark Materials), Alan Ahlberg, Joan Aiken en Dick King Smith.

Na vijf jaar begon hij illustratie te doceren aan de Liverpool Art School en coördineerde de cursus jarenlang tot hij in 1997 vertrok. Veel van zijn studenten kenden groot succes.

Peters langdurige samenwerking met Philip Pullman wordt erkend als een van de grote samenwerkingen tussen auteur en illustrator van de afgelopen jaren, waarbij The Observer opmerkt dat "Bailey's inkttekeningen een fijn geëtste kwaliteit hebben die op sluwe wijze de complexiteit van Pullmans verhalende machinerie weerspiegelt."

Naast zijn werk voor kinderen illustreerde Peter ook boeken voor volwassenen voor The Folio Society, waaronder een verzameling poëzie van John Betjeman.

Hij woont in Merseyside, Engeland, met zijn vrouw en collega-illustrator Sian.