Geboren te Ieper, West-Vlaanderen. Bruno Lowagie is een Belgisch softwareontwikkelaar, auteur en de oprichter van het vrije softwarebedrijf iText. Studeerde af als burgerlijk bouwkundig ingenieur in 1995 (Universiteit Gent). Bruno is de oorspronkelijke ontwikkelaar van iText, de auteur van verschillende boeken over iText, en de oprichter van iText Group, Wil-Low BV en QLT BV. Bruno studeerde Latijn en Wiskunde, zijn meest favoriete vakken op de middelbare school. Hij las graag boeken en deed graag wiskunde.

Hij had zijn eerste computer (een TI 99 / 4A) in 1982, op 12-jarige leeftijd, en op 16-jarige leeftijd had hij zijn eigen tekstverwerker, databasesysteem, ontwikkeld in BASIC (op een TRS-80 / 4P). Hij is zowel ingenieur als architect. Hij heeft een diploma voor het ontwerpen van gebouwen, geen software, maar softwareontwikkeling is hoe hij de kost verdiende in de eerste jaren van zijn carrière. Na zijn studie liep Bruno een onbetaalde stage bij een software-integrator. Hij behaalde een certificaat als "GIS-IT-ingenieur" (GIS is een acroniem voor geografische informatiesystemen). Hij wisselde de eerste 2 jaar van zijn carrière 3 keer van baan en werkte voor verschillende systeemintegratoren.

In 1998 werd hij ambtenaar aan de Universiteit Gent. Hij was projectleider van verschillende IT-projecten voor de studenteninschrijving en administratie. Hij verbleef tot 2010 aan de Universiteit Gent. In 1998 schreef Bruno een eerste PDF-bibliotheek voor de Universiteit Gent. Hoewel deze bibliotheek werkte, was deze niet ontwikkelaarsvriendelijk: een ontwikkelaar moest de PDF-specificatie van binnen en van buiten kennen om er gebruik van te kunnen maken. Niet tevreden met het resultaat, besloot Bruno om vanaf het begin een nieuwe, betere PDF-bibliotheek te schrijven. Hij noemde deze bibliotheek iText en bracht op 14 februari 2000 een eerste versie uit als gratis open source software (LGPL). Kort na de eerste release zou de MPL als alternatieve licentie worden toegevoegd.

2008 was een annus horribilis voor Bruno en zijn gezin. In januari richtten Ingeborg en Bruno hun eerste bedrijf op, maar in februari werd bij hun oudste zoon (geboren in 1996) de diagnose kanker gesteld. Ze hebben meer tijd in het ziekenhuis doorgebracht dan aan een bureau.

In 2009 werd met de hulp van Andrew Binstock een tweede bedrijf opgericht: ISC in Californië. Naarmate het bedrijf groeide, verliet Lowagie de universiteit om zich volledig op het bedrijfsleven te storten. In zijn boek Entreprenerd legt Lowagie uit hoe hij samen met zijn vrouw het bedrijf uitbouwde van startup tot exit. Het koppel verkocht in december 2015 driekwart van hun aandelen aan een Zuid-Koreaans concern. Lowagie verliet het bedrijf in 2018 en verkocht zijn laatste iText aandelen in maart 2020. Hij kwam in 2021 opnieuw in het nieuws met de aankoop van de gebouwen van de arthousebioscoop Sphinx in het historische centrum van Gent.