Ik las het boek Het Kruispunt der Verloren Zielen, uitgegeven door Het Schrijverscollectief.

Het boek is een originele manier om kennis te maken met het werk van een aantal auteurs én tegelijkertijd een middel om fondsen te werven om aanwezig te kunnen zijn op beurzen en evenementen. Het is een mooie hardcover uitgave waar na elk verhaal ook wat uitleg volgt over de auteur. Achterin het boek zijn ook alle uitgaven van deze auteurs vermeld wat het tot een mooie staalkaart maakt van hedendaagse Nederlandstalige Fantasy ...

Het boek zelf is opgezet als een raamvertelling waarbinnen door een aantal personages telkens een op zichzelf staand verhaal wordt verteld. Die raamvertelling is zelf het verhaal over een soort 'kruispunt' tussen werelden. Dit opent ook de mogelijkheid om deze setting eventueel te gebruiken voor een vervolg of een regelmatig weerkerende publicatie met mogelijk andere auteurs en andere of nieuwe verhalen. Slim gezien, vind ik !

Het eerste verhaal is van Dimitri Balcaen. Humoristisch, origineel idee rond de verkoop van een ziel. Hoofdpersoon Alan Ratch sterft aan het begin van het verhaal maar, in tegenstelling tot wat men zou mogen verwachten, levert dat dus een héél aangenaam en vlot te lezen verhaal op ...

Daarna volgt een verhaal van Pen Stewart. Bij mij riep het vooral het gevoel op van een schelmenroman. Goed geschreven, met genoeg losse draadjes om nieuwsgierig te worden naar de hoofdpersoon, Sia. Zij is namelijk ook één van de personages uit het boek Wintercode van Pen Stewart (dat boek ligt ondertussen op mijn 'te-lezen-stapel').

De derde auteur waarvan een personage aan het woord komt is Morgan Blade. Het verhaal zelf speelt zich af in de wereld van haar Muse Academy-verhalen, een eigen interpretatie van de Griekse godenwereld, en draait om het draakje Jura.

Mathias Maho laat één van zijn personages een verhaal brengen uit zijn 'Ruiters of de nacht'-universum, een dark fantasy-wereld waarin demonen vechten om te overleven.

Het laatste verhaal is van het schrijversduo Petra Doom & Jelmer Panman : een verhaal dat zich afspeelt in de 'Gebroken Licht'-wereld die Jelmer Panman gebruikt in zijn eigen spelscenario's. In tegenstelling tot die scenario's heeft deze vertelling wél een afloop.

Ik hou meer van SF dan van Fantasy maar was aangenaam verrast door dit boek. Dimitri Balcaen, Pen Stewart, Morgan Blade, Mathias Maho, Petra Doomen Jelmer Panman zorgen voor een mooie bundel verhalen waarmee de lezer enige uurtjes kan vertoeven in het bijzijn van een paar interessante personages.