Ik las Meer dan menselijk, een verhalenbundel uitgebracht ten voordele van het autismefonds. Ikzelf las het e-book voor deze recensie (vriendelijk ter beschikking gesteld door Liesbeth Jochemsen-Kaastra) maar ik neem aan dat de paperback-versie door de mooie cover van Taïs Teng in geen enkele boekenkast zal misstaan.

De bundel bevat 19 verhalen van 14 verschillende auteurs, allemaal op één of andere manier draaiend om god(inn)en. Er is voor elk wat wils : sciencefiction, Fantasy, (lichte) horror en andere, minder definieerbare 'fantastische' literatuur.

Daar mijn voorliefde in fantastische literatuur bij SF ligt zijn het de verhalen met zo'n thema die ik me het best herinner maar het verhaal dat ik het liefst las was De ondeugende god van Rick Vermunt (toevallig ook het eerste verhaal in het boek). Het is een licht erotisch, humoristisch gebracht verhaal over de verleiding van een walkure door de god Loki (de scandinavische godenwereld komt meer dan één keer aan bod).

Een andere vertelling die is blijven nazinderen is wellicht de minst 'fantastische' en meest 'menselijke' van gans de bundel : De man die op de golven leefde van Bieke de Loore. Geen goden of godinnen die zich hier met mensenlevens bemoeien, gewoon het 'goddelijke' in ons dagdagelijkse leven. Een mooi verhaal met een simpele boodschap, vond ik.

Wat de verhalen met een (licht) SF-thema betreft ben ik niet direct van mijn sokken geblazen. Verloren paradijs van Bruno Lowagie vond ik een weinig originele SF-interpretatie van het bijbelse scheppingsverhaal, en dan nog vrij 'stroef' geschreven, het kon me niet bekoren. Offer van Carlijn Broers en Het Nijlmeisje van Michelle Arts vond ik veel vlotter leesbaar maar daar is het SF-thema héél beperkt.

Ik heb het boek niet in één ruk uitgelezen natuurlijk. Verhalenbundels zijn ideaal om tussendoor eens een dood moment op te vullen of als afsluiter van de dag. Het lag dan ook onder handbereik …

Zelf zou ik het boek in de winkel waarschijnlijk niet gekocht hebben, wegens te weinig raakpunten met mijn normale interessesfeer. Maar het blijft een leuke verhalenbundel en je steunt er een goed doel mee, dat lijkt me alleszins al een reden om een aankoop te overwegen.