Ik las 'Kwaaie katten', een boekje waar - omwille van de naam Edgar Allan Poe - onlangs mijn oog op viel in een kringloopwinkel. Een verhalenbundel uitgegeven door Loeb, en blijkbaar niet het enige 'kattenboek' bij die uitgever want ze hadden er zelfs een logo voor (zie achterkant) …

Het boekje stelde niet teleur wat betreft leesplezier maar veel 'fantastische' verhalen stonden er niet in, wel een aantal die eerder onder het label 'horror/griezel' geklasseerd zouden worden.

Ook waren er een tweetal 'beeldverhalen', korte 'strips' rond katten.

Van Saki krijgen we het verhaal Tobermory. Daarin leren we dat het niet direct een goed idee is om een huiskat - hoe intelligent die ook lijkt - te leren spreken.

We vervolgen met een verhaal van Fredric Brown, Kattendief, met een lichte vleug SF (als we 'research' voor een uitvinding onder dat genre klasseren). Dit is een Γ©cht humoristisch verhaal, niet ongewoon voor Brown .

Fatale vergissing van A.B. Frost is een beeldverhaal en wordt gevolgd door De squaw van Bram Stoker, een griezel/horror-story (maar toch met een grappige ondertoon).

Dan volgen nog een aantal verhalen die geen enkele 'fantastisch' thema hebben maar daarom niet minder aangenaam om lezen zijn (De kat en de papegaai van ThΓ©ophile Gautier, Kat en muis van Palmer Cox - een strip - en De katten van Tom K. Brown). Het verhaal van Edgar Allan Poe dat daartussen staat, De zwarte kat, is ook (lichte) horror.

Het laatste verhaal in het boekje, De kattenman van Byron Ligget, is ook griezel/horror.

Bij nazicht in 𝙁𝙖𝙣𝙙𝙖𝙩𝙖 bleek het boekje er nog niet in opgenomen, enkel het verhaal van Saki - Tobermory - was al vermeld (in een andere uitgave). Het verhaal van Poe is dan ook niet zΓ³ 'fantastisch', merkte ik na lezing, en komt dus niet direct in aanmerking voor opname.

Ik heb het boekje wel ingebracht in de database en ook het verhaal van Fredric Brown.

Leuk boekje dus waar ik van genoten heb maar π’”π’‘π’Šπ’‹π’•π’Šπ’ˆ π’ˆπ’†π’π’π’†π’ˆ π’Žπ’‚π’‚π’“ 2 𝒗𝒆𝒓𝒉𝒂𝒍𝒆𝒏 π’Šπ’ 𝒉𝒆𝒕 'π’‡π’‚π’π’•π’‚π’”π’•π’Šπ’”π’„π’‰π’†' π’ˆπ’†π’π’“π’†.