Uitgeverij Macc is duidelijk een van de grootste op het gebied van Fantastieke anthologieën! En... dat vind ik leuk, want ik ben dol op anthologieën en bundels. Jammer dat uitgaven met vertaalde Fantastiek een beetje (nou ja... beetje?) achterblijven, maar je behoeft je niet te vervelen. Nederlandstalige equivalenten zijn er in voldoende mate verkrijgbaar én staan ook nog eens bol van het talent. De ideeënrijkdom die tegenwoordig wordt geëtaleerd, is fenomenaal. Waar is deze vlucht voorwaarts aan te danken? Lastig, maar ik denk vooral dat samenstellers als Johan Klein Haneveld en Mike Jansen van de EdgeZero uitgaven daar dik debet aan zijn, met als jaarlijks hoogtepunt de EdgeZero, de  beste Genreverhalen. De werelden van Utopie en Dystopie en alles wat er tussenin ligt. Vreemde beesten, rare wezens en de keuze is reuze. Voor elck wat wils en voor mij... universa om me in te verliezen!

Ditmaal dus De bar met de duizend deuren en samengesteld door onze Fantastieke duizendpoot Johan Klein Haneveld, die al zijn schrijfcollega’s heeft samen getrommeld om een op zich simpel gegeven om te zetten in een Fantastieke verhalen. Namelijk een bar die in het midden van het universum ligt en waar vandaan alle uithoeken, zowel in ruimte, dan wel in tijd, van dat universum te bereiken zijn. Uiteraard opent én sluit Johan deze anthologie met zevenendertig gevarieerde verhalen over Paul. En de andere vijfendertig... wel... die gaan alle mogelijke en onmogelijke kanten op. We zullen eens kijken wat we voor vlees in de kuip hebben!

-Johan Klein Haneveld – De zieke dinosaurus (SF)

Een speels verhaal waarmee duidelijk wordt hoe en wat er speelt in de Bar met de Duizend Deuren. De grappige en onverwachte plottwist is een opmaak naar... wat? We zullen het ontdekken!

-Sonja Boschman – De oneindige ongelukkigheden van Pa-wer (SF)

Afkomstig uit een parallel universum waar Egypte de hele wereld beslaat en waar Nederland onderdeel van uitmaakt. Leuk verhaal van een, voor mij vrij onbekende auteur die volgens Fandata.nl een Nederlandse Egyptoloog is.

-Tais Teng – Een Paul is een Paul, ongeacht naam of lijf (SF)

Tais Teng... altijd leuk. Vijf verhalen van zijn hand in deze anthologie, dus zes keer Tais Teng. Als hij een wereld leuk vindt en er helemaal in zit... dan gaat hij pas echt los. Het is een ongemeen fijn verhaal over pesten. Het brengt wel genre stress bij ondergetekende, want het is duidelijk een jeugdverhaal, terwijl ‘De Bar met de Duizend Deuren’ duidelijk als volwassen (althans door mij) uitgave gezien wordt. Tais kleurt weer eens buiten de lijntjes, totaal niet gehinderd door mijzelf, of wie dan ook én gelijk heeft hij. Maar.... Help!!!

-Mike Jansen – Doelwit (SF)

Mike Jansen lukt het nogal eens een nieuwe en onverwachte draai aan een gegeven als Paul te geven. En dat lijkt nu ook weer het geval te zijn. Ik moet wel een beetje voorzichtig zijn... want ik ben pas begonnen met gegeven van Paul en de Bar met de Duizend Deuren. We zullen zien...

-Ursula Visser – Sheriff Pauline (SF)

Je treft ook van alles aan in die Bar met de Duizend Deuren. Een heuse sheriff ditmaal, die verhaalt over haar strijd met een bende in het wilde westen. Hoewel ik niet echt een western liefhebber ben, werd het leuker en leuker.

-Teng Tais – De vrouw die uit de Fimbulwinter kwam (SF)

Dit verhaal is een schoolvoorbeeld hoe een prachtig verhaal geschreven moet worden. Een grijns, een glimlach en zelf een traan als de lezer een confronterende spiegel voorgehouden wordt. Voor mij, tot nu toe het beste verhaal in deze hoogkwalitatieve anthologie!!!

-Remco Bruijns – Een kameraad uit het oosten (SF)

Remco Bruijns is voor mij een onbekende grootheid, maar wat mij betreft mag hij best nog wel eens een verhaal of wat publiceren. Een Paul verhaal uit een door Russen bezet Europa.

-Joachim Heijndermans – Sneetje hier, sneetje daar (SF)

Alweer een onbekende, maar... met een dot van een verhaal. Chronochirurg... origineel gegeven en prachtig verteld. Waar komen dezer mensen Out of the Blue vandaan? Kan het een sneetje daar zijn?

-Joke Adam – Cursor (SF)

Verhaal met een interessante en originele inval. Komen alle andere Paulen en Paulettes, of hoe ze ook heten mogen, uit alternatieve universa of andere dimensies... deze Puul komt... leuke twist!!!

-Mike Jansen – Overlap (SF)

Mike Jansen kaart een multiversum probleem aan. De wereld van Paulus is verdwenen. Welke volgt? En... is er nog wel een thuis? Je stapt ietwat voorzichtiger naar buiten.

-Tais Teng – Anouschka’s kampioen (SF)

Wederom etaleert Tais Teng onverholen zijn talent. Onverschrokken is de kampioen en onvolprezen is Tais zijn aandeel hierin. Een verhaal zonder weerga wordt opgetuigd. De oooh’s en aaah’s zijn niet van de lucht.

-Jorrit de Klerk – Terminus (SF)

Prachtverhaal over nieuwe hoop. Terminus... de naam doet aan Asimov denken. Geweldige gedachten gang en ontmoetingen in een toch al zeer gewaardeerde bar.

-Martijn Kregting – Kopieergedrag (SF)

Martijn Kregting creëert voor aliens een bezoekersmogelijkheid in de bar en wel op een originele manier. Dat mag gezegd! Of het uiteindelijk een profijtelijke methode is... dat moet blijken.

-Mike Jansen – Een drankje tegen de pijn (SF)

Mike’s derde verhaal alweer én een wel zeer vermakelijke. Vreemd... wodka en ikzelf, gaan prima samen!

-Karel Smolders – Vampieren, groupies en malheurs (SF)

Karel Smolders neemt ons mee naar een alternatief Transsylvanië. Groupies die vampiers beschermen. Dolle pret!!!

-Eowen Valk – Even geen honger (SF)

In Eowen Valks wereld hebben verdelgers het voor het zeggen en zweepers leggen eieren als je even niet kijkt. De Bar met de Duizend Deuren opent zijn deur net op tijd, want binnen is voldoende voedsel aanwezig.

-Bart de Wolf – Hoge nood (HO)

Mag je normaal (wat is normaal?) de verhalen in deze anthologie scharen onder het genre SF, Bart de Wolf weet zich toch in de afdeling Horror te plaatsen én... dat doet hij goed!!!

-Martijn Kregting – Ik boetseer de wereld (HO)

Een wel heel erg eng verhaal met een domino-effect, iets waartegen de bar ook niet bestand lijkt. Een tweede (en meer dan welkom) verhaal van Martijn Kregting.

-Ninja Paap-Luijten – Het ultieme geloof (FA)

De verscheidenheid van de verhalen wordt, met het verhaal verscheidener. Nu een religieus of is het areligieus. Wat het precies is, daar moet ik het zelf ook nog even eens over worden. Hoe dan ook... lang leve de verscheidenheid!!!

-Liesbeth Jochemsen – Waar voor je geld (SF)

Een wel heel luguber ‘Bar met de Duizend Deuren’ verhaal. En daar loopt Paul gewoon in rond. Het verhaal staat zover bij de oorspronkelijke bedoeling vandaan, dat het wel heel erg origineel wordt. Het gaat alle kanten op, zo erg dat het wel heel erg leuk blijft!

-Debby Willems – De huls (SF)

Prachtverhaal! En... met een leuke twist die ik ook niet aan zag komen. Met dit verhaal ga ik Debby Willems nog meer waarderen.

-Ursula Visser – De man van Atlantis (FA)

Alweer een hele andere wending in deze anthologie. Verbazingwekkend waar het allemaal naar toe gaat. Leuke snoet! Ik mag het wel!

-Tais Teng – De Wrange Zwam (FA)

De ideeënrijkdom en het ogenschijnlijke gemak waarmee de verhalen geschreven zijn, verbazen me niet meer, maar pracht en praal zijn en blijven magnifieke elementen in al zijn verhalen. Teng’s vierde verhaal alweer én... alweer een pareltje.

-Manon van Loenen – De veren maken de man (FA)

Allergie... dat heb ik allerminst bij deze prachtige anthologie, en als dat wel het geval was... dan was het maar zo. Ach... de verscheidenheid... I love it!!!

-Joost Uitdehaag – Liefde en magie in twee werelden (FA)

Bestaat magie nu wel, of niet? Een vraag die afdoende beantwoord wordt door Joost. Wat heet afdoende!!! Wat mij betreft... een van de beste verhalen tot nu toe, zo niet... de beste. Die van Tais Teng ten spijt!!!

-Bart de Wolf – Het laatste verhaal (SF)

Bart de wolf kom je vaker tegen, wat heel erg mooi is. Zijn verhalen getuigen van originaliteit. Zo ook ‘Het laatste verhaal’, waarvan we zeker niet hopen dat het dat van hem is.

-Jaap Boekestein - Magister onder de schaduwzon (FA)

Jaap voegt een behoorlijke shot Fantasy/SF/Horror mix toe aan ‘De Bar’ én alle Pauls helpen elkaar. These are beautiful worlds all is love and understanding. Geen addertjes onder het gras.

-Tais Teng – Een kop ijskoude cappuccino met te weinig melk en andere wensen (FA)

Zijn laatste verhaal in deze ‘Bar’. Als je daar spijt in voelt, dan heb je de juiste invoeling gedaan. Het is het prachtigste, leukste en meest humorvolle verhaal van allen. Grijnzen, grimlachen en bulderende lachsalvo’s, allen kwamen ze bij mij voorbij!

-Django Mathijsen & Anaïd Haen – Hiebtitt’l! (SF)

Schitterend en humorvol verhaal waar ik eigenlijk niets over kan vertellen, anders dan dat het over Paul, of lauP, gaat, want anders vertel ik gauw te veel en dan is de lol er af. Want... lol is het!!! De titt’l alleen al!!!

-Theo Barkel – De Gordiaanse sitar (SF)

En Theo Barker eist ook zijn plek op in ‘De Bar’. Niet omdat hij toevallig de uitgever van deze prachtige anthologie is, maar omdat het verhaal die meer dan verdient. Keiharde Rock!!!

-Karel Smolders – Hallelujah (SF)

Karel Smolders is wat mij betreft een graag geziene gast in wat voor anthologie dan ook. In dit verhaal heeft hij het over een bier, wat volgens mij West Vleteren moet zijn. Ik kon laatst in de buurt van mijn stede een paar flesjes kopen a 12,50 per stuk. Veel!!! Maar goed, daar gaat het verder niet over. Het gaat vooral over carnivore mussen, irritante aliens en aan land komend plankton, maar vooral over...

-Peter Eijk – Oplossingen (SF)

Kort, maar krachtig en prachtig. Zeker doen is mijn terecht opmerking en die bij de laatste zin... ‘zeker doen’!!!

-Joke Adam – De beste van alle werelden (SF)

Joke Adam doet een boekje open over de geschiedenissen van de volkeren, die de bar bezoeken. Interessant, heel interessant, maar...

-Jaap Boekestein – Pauls Podium (SF)

Jaaps tweede verhaal en daarmee introduceert hij de kleinkunst in de bar, die soms wat uitmonden in de Grote Kunsten. Paûl (waarschijnlijk Jaap zelve) voert wel de GROOTSTE KUNST ten tonele.

-Frans van der Eem – Maiden speech (SF)

Prachtig!!! In een woord!!! Hoe verder in de anthologie, hoe schoner de verhalen lijkt het wel. Een magnifieke parodie op de fantastieke wereld, de ontmoetingen met grootheden, hoekstenen uit de SF en Fantasy zijn te veel om op te noemen, maar de meesten worden wel op de hak genomen. Heel erg leuk!!!

-Liesbeth Jochemsen – De piskabouter (SF)

Inderdaad!!! De beroemdste Paulus van Nederland. Die was iedereen vergeten, behalve Liesbeth. Alhoewel... op deze manier had hij beter in de vergetelheid kunnen blijven. Ik denk dat Jean Dulieu zich in zijn graf zou omdraaien, zoals er hier met zijn creatie werd omgegaan. Ben overigens blij dat ik geen bier drink!!!

-Johan Klein Haneveld – En toen... (SF)

Johan sluit deze De Bar met de Duizend Deuren met een beetje melancholie. Dat voel ik zelf ook.

Zo... dat was een hele klus, maar o zo leuk!!! Zevenendertig verhalen en geen daarvan was slecht. Allen tussen goed en uitmuntend. In cijfers, iets wat ik eigenlijk nooit doe, zou dat betekenen tussen de zeven en de negen en een half. Prachtige score wat mij betreft en dus zevenendertig dagen lang, met elke dag een verhaal, genoten!!! Het zou al heel erg raar zijn al er geen van deze verhalen in de komende versie van EdgeZero zou verschijnen. Zeker is De Bar met de Duizend Deuren een vervolg verdiend. Volgens mij zijn lang nog niet alle collega’s van Johan aan de beurt geweest én... deze bar heeft zevenendertig deuren geopend en gesloten. Een snelle rekensom maakt duidelijk, dat er nog negenhonderdendrieënzestig deuren en dus net zoveel verhalen moeten zijn. Wat kan daar allemaal nog doorheen komen of waar kunnen we allemaal nog naar toe? We zouden dus met z’n allen, in principe, nog een paar anthologieën vooruit kunnen!!! DOEN, zou ik zeggen!!!